Доступність посилання

ТОП новини

Дубайський витік: розслідувачі з усього світу розповідають про таємні активи політиків, посадовців та бізнесменів


Українську частину дубайського витоку опрацьовували дві редакції розслідувачів – проєкт Радіо Свобода «Схеми» та «Слідство. Інфо»
Українську частину дубайського витоку опрацьовували дві редакції розслідувачів – проєкт Радіо Свобода «Схеми» та «Слідство. Інфо»

Журналісти з понад 70 видань з 58 країн встановили власників прихованої елітної нерухомості на мільярди доларів в Дубаї – найбільшому місті в Об’єднаних Арабських Еміратах: від бізнесменів, наркобаронів – до політиків, колишніх і чинних посадовців з різних країн, частина з яких перебуває під санкціями або фігурує у кримінальних провадженнях.

Дані про нерухомість, що лежать в основі проєкту Dubai Unlocked – з численних витоків даних, переважно за 2020 та 2022 роки з Земельного департаменту Дубаю, а також комунальних підприємств, що перебувають у державній власності ОАЕ. Ці дані отримав Вашингтонський центр оборонних досліджень (C4ADS), а згодом передав норвезькому фінансовому виданню E24 та проєкту з розслідування корупції та організованої злочинності (OCCRP), який координував роботу над ексклюзивним масивом даних десятків медіа з усього світу.

Українську частину дубайського витоку опрацьовували дві редакції розслідувачів – проєкт Радіо Свобода «Схеми» та «Слідство.Інфо».

Депутат російської Думи від «Єдиної Росії» Олександр Бородай та Йозеф Йоханнес Лейдеккерс з Нідерландів, який перебуває в списку найбільш розшукуваних Європейським Союзом за підозрою в торгівлі наркотиками, є власниками нерухомості GRANDUER RESIDENCES
Депутат російської Думи від «Єдиної Росії» Олександр Бородай та Йозеф Йоханнес Лейдеккерс з Нідерландів, який перебуває в списку найбільш розшукуваних Європейським Союзом за підозрою в торгівлі наркотиками, є власниками нерухомості GRANDUER RESIDENCES

Міжнародні розслідувачі проаналізували та верифікували інформацію про нерухомість в Дубаї та її власників. Серед них в межах проєкту Dubai Unlocked згадуються зокрема:

  • білоруські бізнесмени Олексій і Дмитро Алексіни, на яких США наклали санкції як на «гаманців» авторитарного лідера Білорусі Олександра Лукашенка, тобто джерело коштів для автократа та його режиму;
  • бельгійський бізнесмен з алмазної промисловості Бассем Мурад, на якого США наклали санкції у 2023 році за ймовірну допомогу у фінансуванні підтримуваного Іраном бойового угруповання «Хезболла»;
  • сім’я сербського бізнесмена Боголюба Карича, проти якого ЄС наклав санкції у червні 2022 року через отримання вигоди від тісних зв’язків з Лукашенком;
  • депутат російської Думи від «Єдиної Росії» Олександр Бородай, який очолював угруповання «ДНР»;
  • дружина колишнього президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва Асель Курманбаєва;
  • колишній зять прем’єр-міністра Росії Михайла Мішустіна Олександр Удодов;
  • голова Ради безпеки Чечні у 2020-2022 роках Ахмад Ясаєв, який наразі є помічником лідера Чечні Рамзана Кадирова;
  • Йозеф Йоханнес Лейдеккерс з Нідерландів, який перебуває в списку найбільш розшукуваних Європейським союзом за підозрою в торгівлі наркотиками.
Дружина колишнього президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва Асель Курманбаєва та сім’я сербського бізнесмена Боголюба Карича є власниками апартаментів в Tiara Residences
Дружина колишнього президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва Асель Курманбаєва та сім’я сербського бізнесмена Боголюба Карича є власниками апартаментів в Tiara Residences

У той час як інші розслідування зосереджувалися на власності осіб з окремих регіонів і країн, йдеться у матеріалі OCCRP, Dubai Unlocked – перший подібний проєкт, який масштабно досліджує ландшафт іноземного володіння нерухомістю в Дубаї. Міжнародні журналісти виявили низку засуджених злочинців, втікачів, політичних діячів, звинувачених у корупції або їхніх поплічників, а також осіб під санкціями, які володіли принаймні одним об’єктом нерухомості в Дубаї.

Розслідувачі витратили місяці, щоб перевірити осіб, які фігурували у витоках даних і підтвердити їхній статус власності, використовуючи офіційні документи, дослідження з відкритих джерел та інші дані, що потрапили в мережу.

«Дубай роками вважався основним місцем відмивання незаконних грошей, особливо через ринок нерухомості» – йдеться у матеріалі OCCRP.

«Корупціонери та політичні діячі, які уникають публічної підзвітності, використовують секретні юрисдикції, такі як ОАЕ, щоб приховати свої активи у всіх на виду», – каже Марія Джудітта Борселлі, інвестиційна управляюча C4ADS.

Джеймс Генрі, науковий співробітник Єльського університету та експерт з питань податкових гаваней, порівняв Об’єднані Арабські Емірати – зі «сценою в барі з «Зоряних воєн».

«Ви заходите і бачите клептократів, ліворуч – олігархів, посередині – відмивальників грошей, а позаду – брудних російських сировинних трейдерів, які використовують це як лазівку для уникнення санкцій», – сказав Генрі.

Останніми роками еміратська влада посилила правила боротьби з відмиванням грошей, особливо після того, як Група з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF) – міжурядова організація, що займається боротьбою з відмиванням грошей – додала ОАЕ до свого «сірого списку» у 2022 році за нездатність ефективно протидіяти незаконним грошовим потокам.

Після того, як еміратська влада, як повідомляється, лобіювала виключення зі списку, FATF визнала «значний прогрес» ОАЕ і зняла їх у лютому 2024-го з додаткового моніторингу.

Але деякі експерти попереджають, що цей крок був передчасним або мотивованим геополітичними міркуваннями.

«Нещодавніх реформ у кримінальному кодексі та судовій системі могло бути достатньо для того, щоб Дубай був виключений із сірого списку FATF цієї зими, але вони суттєво не змінили характер ринку нерухомості», – сказав Колін Пауерс, старший науковий співробітник і головний редактор програми Noria MENA, незалежної некомерційної дослідницької організації.

Одним із факторів, що притягує в ОАЕ гроші, експерти також називають непослідовну реакцію еміратів на запити іноземних держав про допомогу в арешті та екстрадиції злочинців, які переховуються від правосуддя.

Донедавна ОАЕ не мали договорів про екстрадицію з багатьма країнами, що сприяло перетворенню Дубая на магніт для втікачів з усього світу.

Хоча в останні роки влада ОАЕ активізувала співпрацю з іноземними правоохоронними органами, уряд все ще відомий непослідовними відповідями на запити про екстрадицію, йдеться у матеріалі OCCRP.

Чиновники ОАЕ, зокрема міністерства внутрішніх справ, економіки та юстиції, а також поліція Дубаю не відповіли на детальні запитання журналістів проєкту Dubai Unlocked, але посольства ОАE у Великій Британії та Норвегії надіслали журналістам коротку відповідь, заявивши, що країна «надзвичайно серйозно ставиться до своєї ролі в захисті цілісності глобальної фінансової системи».

«У своєму постійному переслідуванні глобальних злочинців ОАЕ тісно співпрацюють з міжнародними партнерами з метою підриву і стримування всіх форм незаконного фінансування, – йдеться в заяві – ОАЕ віддані продовженню цих зусиль і дій, як ніколи раніше сьогодні і в довгостроковій перспективі».

В Україні до проєкту Dubai Unlocked долучились дві розслідувальні редакції – «Схеми» (Радіо Свобода) та «Слідство.Інфо». Проаналізувавши частину даних про нерухомість в Дубаю, наданих норвезьким E24 та OCCRP, журналісти також виявили серед власників майна українців, частина з яких чинні та колишні посадовці. «Схеми» публікуватимуть на сайті та ютуб-каналі Радіо Свобода матеріали з дубайськими викриттями, починаючи з 14 травня.

Форум

XS
SM
MD
LG