Доступність посилання

ТОП новини

ООН «стривожена» ухваленим в Іраку законом, що встановлює кримінальну відповідальність за одностатеві стосунки


Речниця офісу ООН із прав людини Равіна Шамдасані
Речниця офісу ООН із прав людини Равіна Шамдасані

Організація Обʼєднаних Націй заявила 29 квітня, що «стривожена» після того, як парламент Іраку схвалив законопроєкт про кримінальну відповідальність за одностатеві стосунки, який передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років.

Такі рішення «узаконюють упередження, наражають людей на злочини на ґрунті ненависті, жорстоке поводження з боку поліції, переслідування, залякування, шантаж і тортури», заявила речниця офісу ООН із прав людини Равіна Шамдасані.

Парламент Іраку наприкінці минулого тижня ухвалив законопроєкт, який криміналізує одностатеві стосунки в країні.

Як стверджується в тексті документа, закон спрямований на «захист суспільства від моральної деградації та закликів до гомосексуалізму, що охопили світ». Законопроєкт підтримали переважно консервативні депутати-шиїти, які складають більшість у парламенті.

Документ передбачає покарання у вигляді позбавлення волі від 10 до 15 років за одностатеві стосунки, а також строки від семи років для тих, хто «пропагує гомосексуальність чи проституцію». Крім того, закон криміналізує трансгендерний перехід – покарання за це становитиме від одного до трьох років увʼязнення.

Форум

XS
SM
MD
LG