Доступність посилання

ТОП новини

«2010-й був роком випробовування для українців» – професор Ярослав Грицак


Львів – Мешканці Західної України песимістично оцінюють рік, що минає, називають його втратою демократичних цінностей. Професор, історик Ярослав Грицак вважає, що українці загалом не витримали випробовування 2010 року.

Безробіття, розчарованість, низький рівень життя, висока смертність, зокрема й серед молодих людей, невпевненість у майбутньому – з таким настроєм галичани проводжають 2010 рік. Половина українців, за даними дослідження, проведеного компанією «Делойт», не впевнені в тому, що матимуть роботу у новому році. І ця ситуація їх найбільше тривожить. Асоціація роботодавців Львівщини припускає, що цього року в області втрачено близько сорока тисяч робочих місць.

2010 рік був для українських громадян роком випробовування, наголосив у коментарі Радіо Свобода професор, відомий історик Ярослав Грицак.

«Це рік тяжкого випробовування. І я не впевнений, що українці це випробовування витримали. Цей рік є роком згортання усього, що було завойоване у 2005 році. Поганою новиною є те, як швидко усе це робиться. Для мене цей рік не визначений. Зверніть увагу, що цей рік завершує десятиліття і це десятиліття є не визначене для України. Бо насправді важко підбити якісь певні підсумки. Тут можна побажати тільки одного: довгих років життя і міцного здоров’я, щоб побачити, чим це все закінчиться, бо закінчиться воно ще не скоро», – зауважив професор.

«Українське суспільство незріле»

2010 рік продемонстрував українському суспільству, що воно незріле. Так охарактеризував рік, що минає культуролог Тарас Возняк.

«А це підтверджується тим вибором, яке суспільство зробило. Я не кажу, що були інші вибори, які були кращі. На жаль, асортимент запропонованих політичних рішень, політичних фігур призвів до того, що сталося. Напевно, українському народові ця наука потрібна. Нехай ще пройде по одному колу, котре привезе його у той самий тупик. Може, тоді все ж та зміниться», – зазначив Тарас Возняк.

Згідно зі всеукраїнським опитуванням, проведеним «Українським демократичним колом», 45% українців 2010 рік вважають для країни поганим. Майже половина громадян відчула погіршення матеріального становища за останні 10 місяців, тобто за час президентства Віктора Януковича. А кожній десятій українській родині не вистачає грошей на їжу. 40% не можуть собі дозволити купити одяг і взуття.

Більше половини громадян винними у погіршенні рівня їхнього життя називають як нинішню, так і попередню влади. Але майже 40% опитаних залишаються оптимістами і сподіваються, що їхні родини у 2011 році таки житимуть краще.Певно, передноворічний і різдвяний настрій спонукає людей до надій і сподівань.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG