Доступність посилання

ТОП новини

10 лютого у Вашингтоні відбудеться церемонія прощання з відомим громадським і політичним діячем Левом Добрянським, який помер 29 січня


А поховають його на Арлінгтонському Національному цвинтарі. Днями Президент України Віктор Ющенко висловив співчуття заступнику Держсекретаря США Полі Добрянській з приводу смерті її батька – Льва Добрянського.

А поховають його на Арлінгтонському Національному цвинтарі.

Днями Президент України Віктор Ющенко висловив співчуття заступнику Держсекретаря США Полі Добрянській з приводу смерті її батька – Льва Добрянського.

«Пішов із життя один з провідних діячів української діаспори, знаний дипломат, який був справжнім сподвижником українсько-американської дружби», – йдеться у співчутті глави держави.

«Лев Добрянський назавжди залишиться у наших серцях як видатна людина, яка пройшла яскравий життєвий шлях, тісно пов’язаний з Україною. Ми поділяємо біль втрати та сумуємо разом з Вами у цей тяжкий час скорботи», – наголошено у листі Президента України до Поли Добрянської.

Лев Добрянський народився 1918 року в Нью-Йорку. Був довголітнім головою Українського конгресового комітету Америки (УККА). Підтримував незалежність України за колишнього СРСР. Він автор резолюції Конгресу США щодо поневолених народів. У цій резолюції було сказано, що Радянський Союз є тюрмою народів, і рано чи пізно ці народи стануть вільними. Упродовж майже 50-ти років президенти США від Айзенгавера до Джорджа Буша (Старшого) щороку відзначали цю резолюцію.

За ініціативи Добрянського у Вашингтоні був споруджений пам’ятник Тарасові Шевченку.

У 60-70-х роках Лев Добрянський очолював національний підрозділ Республіканської партії, брав участь у президентських кампаніях, виконуючи роль «республіканського лобі» в середовищі східноєвропейських етнічних груп. Ініціатор створення більше десятка фондів, серед яких Меморіальний фонд жертвам комунізму (VCMF). Професор Джорджтаунського університету.
XS
SM
MD
LG