Доступність посилання

ТОП новини

Україна стає членом СОТ


Василь Зілгалов Прага, 5 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні український Президент Віктор Ющенко і Генеральний директор Світової організації торгівлі Паскаль Ламі підписали протокол про вступ України до СОТ. Це відбулося на засіданні Генеральної Ради організації в Женеві. Таким чином завершується 15 річне намагання України приєднатися до головної торговельної організації світу. Ця подія може бути другою за своїм історичним значенням для України, після визнання світом її незалежності. Це перший серйозний крок Києва до інтеграції у світові організаційні структури, до яких належать, окрім СОТ, Європейський Союз, НАТО та інші.


У протоколі про вступ України до СОТ сказано, що цей протокол слід затвердити законодавчим органом держави у термін до 4 червня 2008 року і лише на тридцятий день після цього він вступає в силу. Лише після цього Україна стає повноправним членом Світової організації торгівлі.

Генеральний директор СОТ Паскалі Ламі заявив, що українське членство в СОТ посилить багатосторонню систему торгівлі і надасть Україні стабільне і передбачуване торговельне середовище, яке сприятиме зростанню і процвітанню. «Я особливо радий вітати у СОТ президента Віктора Ющенка, особисті зобов’язання якого щодо вступу відіграли вирішальну роль в успішному завершенні цих переговорів», – сказав Ламі.

Президент Віктор Ющенко назвав членство України в СОТ історичним моментом і вирішальним етапом у розвитку української економіки. «Ми переконані, що наші зусилля дадуть результати і дозволять нам налагоджувати тісніші економічні зв’язки у всьому світі», – сказав Ющенко.

Аграріям буде складніше, металургам легше

Не всі деталі щодо умов вступу України до СОТ відомі. Зокрема, двосторонні угоди Києва з іншими державами носять конфіденційний характер і не можуть розголошуватися. Документи, підписані між Києвом і СОТ щодо тарифів і доступу на ринки, нараховують понад тисячу сторінок.

Експерти вважають, що переваги від вступу до СОТ насамперед отримають українські галузі металургії та хімічної промисловості. Аграріям України доведеться важче, бо вони змушені будуть боротися зі зростаючою конкуренцією та необхідністю підвищувати стандарти своєї продукції. Середні тарифні зобов’язання України в СОТ щодо промислових виробів дорівнюють 5 відсотків, а щодо аграрних товарів – майже 11. Особливо високі тарифи на український цукор – 50 відсотків і на соняшникову олію – 30%.

Очікується, що у Верховній Раді якраз аграрне лобі, яке є і в правлячій коаліції, і в опозиції, буде гальмувати ратифікацію протоколу про вступ України до СОТ. Є ще й проросійське лобі, яке боїться тиску Києва на Москву після вступу України до цієї міжнародної організації.

Але як би воно не було, після 14 років переговорів Україна стає 152-им членом Світової організації торгівлі.

Матеріали до теми:

• У вівторок Україна вступає до СОТ • Чи підтримуватимуть парламентарі ратифікацію угоди з СОТ? • СОТ і Україна
XS
SM
MD
LG