Доступність посилання

ТОП новини

Європейська преса: Україна входить у СОТ; інтерв’ю Ющенка щодо НАТО; проблема малого прикордонного руху між Україною та Польщею


Олекса Семенченко Лондон, 5 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У вівторок британська преса повідомляє про відносини України з СОТ і НАТО, а польська Gazeta Wyborcza інформує про стан справ щодо врегулювання проблем малого прикордонного руху між Україною й Польщею після входження останньої до Шенґенської зони ЄС.

Впливовий британський щоденник Times коментує входження України до СОТ як 152-го члена організації: «Це нагорода як за реформуваня економіки, так і за схиляння в бік Заходу, радше, ніж до Росії… Виглядає, що Україна випередила Росію у боротьбі за цю нагороду.Країни, більші за Україну, які все ще лишаються за межами цього клубу, є Росія та Іран, тоді як список інших включає Лівію, Казахстан та ще низку з непереконливою відданістю ринковій економіці», — зазначає Times.

«Сьогоднішня церемонія на дводенній генеральній раді СОТ у Женеві демонструє, що торговельна організація досі має притягальну силу як клуб, до якого хочуть приєднуватися країни, незважаючи на те, що до нього вже належить більшість світу. Він усе ще здатний переконувати країни проводити реформи, щоб мати змогу вступити, що, можливо, становить контраст із Європейським Союзом. Найбільшою принадою для членів організації є той важіль, який вони одержують для врегулювання торговельних суперечок. Президент Ющенко сказав, що членство надасть його країні сильнішу позицію у перемовах з Росією щодо обмежень, накладених на український експорт, що оцінюються у майже 3 мільярди доларів. Арбітраж у таких суперечках також є ознакою СОТ, що спрацьовує швидко. Зазвичай вердикт ухвалюється протягом лічених місяців»,— пише Times.

Ющенко: «Вже сьогодні понад третина громадян виступає за інтеграцію в НАТО»

Газета британських ділових кіл Financial Times містить спеціальний підсумковий репортаж про Всесвітній економічний форум, що завершився у Давосі. Публікація становить собою низку інтерв’ю зі світовими лідерами, які були там присутні, серед них і з Президентом України. Він відповів і на питання про стосунки його країни з НАТО.

«Частина відповіді на питання про взаємини лежить в українському суспільстві, суспільстві, яке піддали сильній дії пропаганди, включно з пропагандою щодо НАТО… Народ ще дійде до розуміння цього. Вже сьогодні понад третина громадян виступає за інтеграцію в НАТО. Що цікаво, більшість цієї частини суспільства – це молодь, люди, що є краще поінформовані про потребу захисту національних інтересів… Я розумію, що знадобиться кілька років, щоб відповісти на це питання, це залежить від інтенсивності діалогу, його ефективності… Ми хочемо, щоб це був свідомий крок – крок народу, що розуміє: це вибір України», – заявив Віктор Ющенко.

Особливо драматичним є становище біля польського консульства у Львові

Польська Gazeta Wyborcza коментує завершення минулого тижня першого раунду українсько-польських переговорів щодо малого прикордонного руху. Потреба в угоді виникла після входження Польщі до Шенґенської зони ЄС, де нема контролю на внутрішніх кордонах між країнами-членами.

Gazeta Wyborcza зауважує: «Навіть, якщо деталі угоди про малий прикордонний рух… буде швидко узгоджено, то вона набере чинності не раніше, ніж за кілька місяців… Вона не розв’яже всіх проблем. Угода про малий прикордонний рух має стати панацеєю від величезних клопотів, які українці мають з одержанням польських віз після входження нашої країни до Шенґенської зони. Особливо драматичним є становище біля польського консульства у Львові, де сотні людей стоять у довжелезних чергах».
XS
SM
MD
LG