Доступність посилання

ТОП новини

«Гуманність» по-ужгородськи: безпритульних тварин почали труїти?


Надія Петрів Ужгород, 6 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Ужгородські захисники тварин б''ють на сполох: у місті на очах дорослих і дітей повільно гинуть безпритульні собаки. Ужгороді вже звертаються до різних організацій з запитаннями: чому знищують тварин у такий дикий спосіб – труять?


Жахливу ситуацію спостерігала сьогодні зранку на території дитячого садочка ужгородка Тетяна: три собаки мертві, біля них конає четверта. Вона жадібно п’є воду, очі сльозяться, намагається піднятися на ноги, але вони її не тримають. Молода жінка отримала шок від побаченого: «Це чисто психологічний тиск на людей. До того ж, у дітей зараз карантин, вони вдома, гуляють, а тому не повинні це бачити! Це ще й небезпечно: якщо тих собак отруюють, це все виділяється, а діти їх гладять…»

Уже тиждень містом ширяться чутки, що бездомних тварин неофіційно наказали… винищити отрутою для пацюків. Правда це чи ні, але цими вихідними й на початку тижня до редакцій всіх місцевих газет, телебачення та радіо масово звертаються люди й просять допомогти захистити тварин: буквально на кожній вулиці один чи два пси щонайменше добу чи дві конають. Голова громадської організації «Допоможи другові» Віра Романова пригадує, подібна ситуація була в середині 90-х, тоді також труїли собак надзвичайно сильною отрутою, призначеною для великої рогатої худоби: «Саме в тому й річ, що ознаки ті ж самі. Тоді тварин отруювали речовиною під назвою «Дертил». Зараз ветеринари кажуть, що цієї речовини взагалі вже немає, її не випускають уже десять років. Але я впевнена: у нас люди такі запасливі, що в когось десь ця речовина була складена…»

Ветеринари досліджуватимуть мертвих собак на вміст отрути

Міська влада випадки отруєння собак заперечує. нічого не знають й ужгородські ветеринари. Вони зізнаються, що про подібне чули, але наразі мусять провести розслідування. Каже начальник управління ветеринарної медицини Ужгорода Юрій Сенинець: «Сьогодні відбулося розширене засідання в обласному управлінні ветеринарної медицини спільно з членами громадської організації «Допоможи другу»», під час якого ми домовилися, щоб тварини доставити в міську лікарню. Ми відберемо патматеріал на всі захворювання, включно з отруєнням. Після лабораторної перевірки зможемо сказати, від чого гинуть ці тварини».

Минулої п’ятниці в Ужгороді провели мітинг на знак протесту проти жорстокого поводження з тваринами. Громадські організації вже й звернулися до природоохоронного прокурора Закарпаття. Останній повідомив: певні порушення в рішенні міської влади таки є, але справі до кінця – ще далеко.
XS
SM
MD
LG