Доступність посилання

ТОП новини

Напередодні відзначення 10-ліття членства в НАТО поляки позитивно оцінюють перебування своєї країни в Альянсі


Єва Поштар Варшава, 5 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Майже 10 років тому Польща увійшла до складу Північноатлантичного альянсу, після падіння комуністичної системи. Поляки позитивно оцінюють перебування своєї країни в євроатлантичних структурах, про це свідчать найновіші опитування громадської думки. Які ж зміни у житті пересічного поляка принесло членство країни в НАТО?

В понеділок почався чи не останній в історії Польщі загальний призов до армії
У вівторок міністр оборони Радослав Сікорський, повертаючись зі США, де вів переговори про розміщення американських елементів ПРО на польській території, відповів на критичні висловлювання на адресу Польщі з боку Росії.

«Польща не буде вибачатися за те, що вона є членом Північноатлантичного альянсу. Ми самі будемо вирішувати питання про модернізацію своїх збройних сил, у порозумінні з союзниками», – наголосив Радослав Сікорський.

Що дає підставу полякам гордитися членством у НАТО та Євросоюзі?

Вже заступник міністра національної оборони Станіслав Коморовський зазначив: «На мою думку, членство Польщі в НАТО — це не лише питання військової безпеки країни. Увійшовши до НАТО, а також Євросоюзу, Польща стала безпечнішою у сфері економіки. Наприклад, зараз як у НАТО, так і в Євросоюзі, багато говориться про енергетичну безпеку. Національну безпеку може нам гарантувати не лише армія, а також міцна економічна позиція. Завдяки членству в НАТО ми стали солідним партнером для наших союзників, як у НАТО, так і в Євросоюзі. Польщу стали більше поважати на міжнародній арені».

Афганістан. Польський військовий контингент
Польща покінчить із загальним призовом найпізніше у 2010 році

Для пересічної польської сім''ї членство країни в НАТО асоціюється в першу чергу з процесом професіоналізації армії.

У понеділок почався один із останніх в польській історії загальний призов до армії. За словами прем''єра Дональда Туска, Польща покінчить із загальним призовом найпізніше у 2010 році, коли польське військо стане цілком професійним.

Із довготерміновою службою у професійній армії пов''язана справа закордонних військових місій. Зараз миротворчий контингент налічує три з половиною тисячі польських вояків. Польський уряд заявляє про потребу збільшення військового контингенту в Афганістані, також вирішують питання щодо виїзду польських військовослужбовців до африканської країни Чад. Однак, останніми днями з’являються критичні голоси про те, чи варто посилати польських воїнів у гарячі точки світу.

З цього приводу заступник міністра національної оборони Станіслав Коморовський зауважив: «Нікого не примушують бути учасником військових місій. У Польському миротворчому контингенті перебувають лише добровольці. Це означає, що люди самостійно дійшли рішення їхати поза межі Польщі, щоб виконувати миротворче завдання».
XS
SM
MD
LG