Доступність посилання

ТОП новини

Шахтарське селище на Луганщині вимагає перевести його на самофінансування


Ярослав Гребенюк Луганськ, 5 лютого 2008 (Radiosvoboda.org) – Від представників місцевої влади часто чути: «Київ забирає всі кошти! Дайте містам владу при розподілі коштів, ми не хочемо відправляти в центр гроші, а потім чекати на подачки!» Тим часом, у Луганську трапився такий саме конфлікт між Луганською міською радою та селищем Ювілейне, що підпорядковане місту.

Селище міського типу Ювілейне, що входить до складу Луганська, але має свій апарат самоврядування, вимагає перевести його на самофінансування. Більшість мешканців Ювілейного – гірники, котрі працюють у шахтоуправлінні «Луганське». Це потужна копальня, минулого року тут виконали план на 109,2% , і це на тлі занепаду у вугільній галузі (Луганщина, загалом, недобрала до плану 8%).

Отже в селищному бюджеті з’явився надлишок доходів, на який зазіхають у Луганській міській ради. Сума, яку Ювілейне віддає в міську скарбницю Луганська, щороку зростає, стверджує заступник голови Ювілейного Сергій Сафо.

«У 2006 році коефіцієнт міжбюджетного трансферу був 0,71, минулого року – 0,81, і ось – 0,93. Але ж ми ставимо так питання: ті повноваження, що затверджує для місцевої ради держава, мають бути профінансовані. Ми ці кошти просимо не для того, щоб бенкети влаштовувати!», – зазначив Сергій Сафо.

Коефіцієнт міжбюджетного трансферу – це відсоток від різниці між прибутками та витратами селища або міста, який треба відправляти «на гору». У фінансовому управлінні Луганського міськвиконкому кажуть, що все пораховано вірно, так що й голки не підточиш: «Ми діємо згідно з нормативними документами, спираючись на бюджетний кодекс України. Прибутки та доходи пораховані правильно, коефіцієнт вилучення зроблений правильно».

І у фінансовому управлінні кажуть цілковиту правду. Бюджетний кодекс зобов’язує встановлювати коефіцієнт вилучення від 0,6 до 1 (у такому разі забирається геть усе).

Сільрада збирається судитися з Луганською міськрадою

Між тим, що у межах закону хоче забрати Луганська міська рада і хоче залишити у себе Ювілейне, різниця в 2 мільйони 250 тисяч гривень.

Голова Ювілейного Володимир Струк наполягає, щоб ці гроші пішли на ремонт дитсадка № 131, будування нового закладу для малюків.Він стверджує, що лише після того, як усі будинки Ювілейного перейдуть на баланс сільради, можна буде втілювати реформу ЖКГ.

«Після того, як нам віддадуть житло на баланс сільради, я за півроку доведу все до ладу, відремонтую ліфтове господарство, також полагоджу покрівлі, наведемо порядок у дворах. Ми знайдемо кошти, щоб вирішити цю проблему – віддайте нам наше житло. І не лише житло, але й котельні», – заявив Володимир Струк.

Як повідомив заступник голови Ювілейного Сергій Сафо, сільрада збирається судитися з Луганською міськрадою.
XS
SM
MD
LG