Доступність посилання

ТОП новини

Європейська преса про членство України в СОТ, ситуацію в Афганістані та про можливий зовнішньополітичний курс майбутнього президента США


Німеччина, 6 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Цілих 15 років тривали переговори, і от тепер Україна стоїть безпосередньо перед вступом до Світової організації торгівлі. Вчорашнє підписання протоколу про вступ до СОТ привернуло до себе увагу і європейської преси.

Німецька газета Tagesspiegel, зокрема, пише: «Упродовж шести місяців український парламент має ратифікувати вступ до СОТ, якого у Києві так пристрасно бажали. Метою України завжди було встигнути ще перед Росією приєднатися до організації, до складу якої зараз входить 151 країна. Якби Росія першою набула членство, тоді конфлікти між двома країнами можливо ускладнили б вступ України до СОТ. Переговори про членство, які розпочалися ще 1993 року, за словами відповідального за Україну чилійського посла СОТ Маріо Матуса, були «довгими й складними». Європейський Союз підтримував набуття Україною членства в Світовій організації торгівлі, щоб сформувати з цією країною зону вільної торгівлі».

Інша німецька газета – Junge Welt – звертає увагу на неоднозначне ставлення в самій Україні до майбутнього приєднання до СОТ. «Низка експертів і політиків вітають такий крок і наголошують, що тепер відкриються нові можливості», – пише видання і додає: «Інші бояться, що українська економіка не витримає світової конкуренції. Найбільш проблематичним вважається, однак, той факт, що невелика Україна набуде членства в Світовій організації торгівлі раніше за могутню Росію. Там висловлюються побоювання, що уряд у Києві, як член СОТ, виставить Росії, як кандидату на членство в цій організації, низку передумов, які ускладнять приєднання до неї Москви».

Серед тем, які порушують європейські коментатори, важливе місце займає ситуація в Афганістані. Британська газета Guardian пише про дискусію, яка нині ведеться навколо участі країн НАТО у стабілізаційних заходах на Гіндукуші. «У той час, як Америка інвестує в свої війська, її союзники вагаються»,— констатує газета. На думку коментатора, альянс дедалі більше «втрачає апетит на участь у бойових діях в Афганістані». А країни, на чиїх плечах лежить найбільше навантаження, зазначає далі газета, хочуть зняти із себе частину ваги. «Більшість урядів країн НАТО, серед яких виділяється Німеччина, мають замало внутрішньополітичної свободи дій після того, як їхні виборці виступили проти антитерористичної боротьби і хочуть протягнути підсумкову лінію після закінчення в США президентства Джорджа Буша … Але європейці повинні також зрозуміти, що невдоволення ставить під сумнів правдоподібність НАТО і є фактором ризику», – застерігає газета Guardian.

Італійська газета Il Messaggero розмірковує над можливим зовнішньополітичним курсом майбутнього американського президента. Видання доходить висновку, що політика США може зазнати лише незначних корегувань. «Хто б із кандидатів не переміг, він демонструватиме більшу обережність, ніж Буш, коли йтиметься про застосування сили, і уважніше прислуховуватиметься до думки союзників», – вважає газета. «Але кожний з них, – пише далі видання, – вимагатиме більшої ініціативи від Європи та Китаю і спробує повернути США симпатії й керівну роль, що були їй притаманні упродовж минулих десятиліть».
XS
SM
MD
LG