Доступність посилання

ТОП новини

Німецькі застереження на адресу приєднання України до НАТО


Мар’яна Драч Прага, 6 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Чи справді українській опозиції йдеться про НАТО, коли вона блокує роботу парламенту? Протести почалися після того, як Президент, Прем’єр та Голова Верховної Ради надіслали листа про приєднання до Плану дій щодо членства у НАТО. З вуст критиків лунає думка, що Партія регіонів використовує ширму Альянсу, щоб дискредитувати роботу коаліції, або ж навіть працює на замовлення сусідньої держави. Про що ж тут йдеться?

Александр Рар
Берлінський політолог з Товариства зовнішньої політики Німеччини Александр Рар вважає це питання дуже серйозним. А.Р.: Зараз це питання дуже гостре та історичне, адже не за горами можливе рішення на бухарестському саміті НАТО, де західні країни можуть прокласти Україні шлях до Альянсу. Партія регіонів буде протидіяти такому рішенню. Це, з одного боку, боязнь зближення з НАТО, а з іншого боку розуміння, що в самій Україні до Альянсу дуже обережно налаштовані, і виступами проти НАТО вони набирають велетенські бали серед населення.

Американські оглядачі не приховують, що саме Берлін зараз виступає проти того, щоб на саміті в Бухаресті навесні схвалили План дій щодо членства України в НАТО. Чому Німеччина проти?

А.Р.: Я б не сказав, що Берлін різко проти цього. Не тільки в Берліні, але й в інших провідних країнах, як прийнято зараз говорити Старої Європи, триває доволі гостра дискусія про те, яку роль зараз буде відігравати організація НАТО. Тут не всім до вподоби, що певні рішення, які стосуються безпеки Європи, ухвалюються за спиною старих європейців, деколи в союзі американців з деякими членами так званої Нової Європи. Так вийшло в питанні ракетної оборони. Так само, принаймні про це кажуть у Берліні, відбувається у процесі можливого приєднання України і Грузії до НАТО. Старі європейці не хочуть, щоб так як за часів холодної війни ухвалювали рішення без чітких консультацій з ними.

Якою мірою голос Берліна може вплинути на результати саміту НАТО щодо України?

Для Німеччини це дуже складна ситуація, адже, з одного боку, вона завжди виступала за зближення України із Заходом. Але водночас Німеччина, як усім відомо, має особливі відносини з Росією. У Німеччині, можливо, чіткіше, ніж в інших європейських державах, розуміють, що відхід, якщо можна так висловитися, України до НАТО призведе, в першу чергу, до дуже серйозного конфлікту між Україною і Росією. У Німеччині не можуть собі уявити ситуації, коли раптом, і про це треба вголос говорити, західні країни будуть змушені в якомусь конфлікті між Києвом та Москвою захищати Україну. Це сценарій, який сьогодні важко уявити, але в таких питаннях, як вступ до НАТО, він відіграє у плануванні певну роль.

Але ж План дій щодо членства в НАТО не гарантує вступу до Альянсу. Це офіційна позиція НАТО.

Я б сказав, що це таки гарантія вступу до НАТО. Не було ще такого випадку, щоб країна, яка отримала цей План, його потім не виконала. Пропозиція Плану— це також дуже важливий політичний крок. І Україна буде просуватися в бік НАТО. Мені здається, що Німеччина не є рішуче налаштована проти зближення України і НАТО, просто вона хоче водночас щось зробити щодо Росії, щоб запобігти появі у Європі нової завіси, котра розділятиме континент.

Матеріали до теми:

• МЗС затвердило план дій щодо інформування українців про євроатлантичну інтеграцію • Референдуми про вступ України до НАТО і до ЄС потрібні тільки перед самим вступом, вважають у Секретаріаті Президента
XS
SM
MD
LG