Доступність посилання

ТОП новини

У Болгарії та Румунії ситуація з навчанням і вихованням дітей є критичною


Василь Зілгалов Прага, 6 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У Європейському Союзі не раз критикували новоприйнятих членів Болгарію і Румунію за відомі випадки втягування дітей у цих країнах до кримінальних структур та низький рівень виховання підлітків. У нещодавньому документі телеканалу Бі-Бі-Сі були продемонстровані жахливі обставини, в які потрапляють багато болгарських дітей, злиденні будні сиротинців та практика торгівлі дітьми у кримінальному середовищі цієї країни. Опитування європейського Центру Ґеллапа свідчать про загальний низький рівень контролю над вихованням дітей у країнах Південно-Східної Європи.

На запитання Центру Ґеллапа – чи вважаєте ви, що у вашій країні ставляться до виховання дітей з повагою і відповідальністю – негативно відповіли в Румунії 40 відсотків населення, а в Болгарії – 30. Тоді, як у середньому по ЄС негативно відповіли на це лише трохи більше 20 відсотків респондентів. У Боснії-Герцоговині, наприклад, понад 40 відсотків опитаних громадян занепокоєні нестачею уваги до дітей, майже так само в Сербії.

Головний редактор белградського щоденника «Данас» Михайло Рамач вважає, що причини такого стану з вихованням підлітків у Південно-Східній Європі є спільними, як для Болгарії і Румунії, так і для Сербії.

«Ситуація у регіоні справді драматична, можна сказати, що вона дуже важка. А головна причина – це важкий соціальний стан. Тобто, це велика кількість убогих і безробітних у регіоні, маю на увазі, насамперед, Сербію і Косово. А Сербія є водночас країною торгівлі дітьми, тобто нелегального експорту дітей до країн Західної Європи. І так само країною транзиту, чи то з Болгарії, чи то з Румунії, чи з країн Близького Сходу, через Сербію і далі до Хорватії або до Угорщини і далі на Захід, де дітьми торгують», – зазначив Михайло Рамач.

Дітей змушують займатися проституцією, красти, використовують їх як слуг

Головний редактор белградського щоденника «Данас» також розповів про чимало фактів використання дітей з Південно-Східної Європи мафіозними кланами в Італії чи Великій Британії, де діти або займаються проституцією, або стають крадіями чи слугами у кримінальних групах. Головна причина продажу дітей родинами, на думку редактора з Белграда, це плачевний матеріальний стан або безробіття.

У Брюсселі викликає занепокоєння ситуація з дитячим вихованням саме у Болгарії і Румунії, які є членами Спільноти. У цих країнах можливості освіти дітей майже втричі нижчі, аніж у середньому по ЄС.

У січні 2008 року представники британської і румунської поліції оголосили про сотні арештів в обох країнах, щоб запобігти подальшій діяльності кримінальних груп щодо торгівлі дітьми з Румунії. Правоохоронці цих країн повідомили про страшні факти втягування дітей з бідних румунських родин у кримінальний світ. Стало більше відомо про те, що родини через важке матеріальне становище і відсутність можливості навчати дітей, часто продають їх в організовані кримінальні мережі, які використовують підлітків у своїх кримінальних діяннях, насамперед – крадіжках.

Зі вступом до ЄС у 2007 році Болгарія та Румунія пообіцяли вести ефективну боротьбу з організованою злочинністю, але і опитування Центру Ґеллапа, і останні акції поліції в країнах ЄС свідчать, що проблеми з дітьми в Болгарії та Румунії залишаються й надалі гострими, далекими від вирішення.
XS
SM
MD
LG