Доступність посилання

ТОП новини

«РосУкрЕнерго»: початок кінця?


Тетяна Ярмощук «Нафтогаз» почав готувати нормативно-правову та договірну базу щодо відмови від посередництва «РосУкрЕнерго» та переходу на прямі газові контракти. Таким чином компанія почала виконувати доручення уряду та рішення Ради нацбезпеки та оборони. Експерт з енергетичних питань Олена Вітер вважає: якщо Кабінет Міністрів, Президент та РНБО діятимуть узгоджено, то реорганізувати газовий ринок можна за кілька місяців.


«Нафтогаз» почав готувати нормативно-правову та договірну базу щодо відмови від посередництва «РосУкрЕнерго» та переходу на прямі газові контракти. Таким чином компанія почала виконувати доручення уряду та рішення Ради нацбезпеки та оборони.

Перехід на прямі газові контракти вигідний передусім «Газпрому», оскільки саме перед ним «Нафтогаз» відповідає за транспортування російського газу до Європи. Так вважають у «Нафтогазі». В компанії планують домовитися про ті ж обсяги газу, який сьогодні купують у компанії «РосУкрЕнерго» по 179,5 доларів за тисячу кубів.

«Зміни мають підгрунтя»

Заяви, які лунають з Кабінету Міністрів та Нафтогазу щодо змін схем газопостачання, мають під собою підґрунтя. Очевидно, що вже є якісь попередні домовленості, вважає екс-керівник «Укртранснафти» Олександр Тодійчук: «Не думаю, що все те, що сьогодні говориться про зміни у системі постачання газу, суто на рівні тільки певних бажань. Думаю, що є певні погодження, і російська сторона може бути досить гнучкою. Між двома урядами діє угода, яка була заснована на контролі та посиланні на державні структури. Це були «Газпром» і «Нафтогаз». Усе разом показує, що такі зміни мають підґрунтя».

Справа кількох місяців?

Якщо Кабінет Міністрів, Президент та РНБО діятимуть узгоджено, то реорганізувати газовий ринок можна за кілька місяців, вважає експерт з енергетичних питань Олена Вітер: «Щоб забрати посередника з газового ринку, не потрібно ніякої участі парламенту, робота якого зараз заблокована. Тому змінити ринок, і повернути його у вигляд 2005 року – це справа кількох місяців. Якщо буде сприятлива політична підтримка з боку Прем’єра, Президента та РНБО, то досягти цього завдання можна доволі швидко». Наразі російський та середньоазійський газ постачається в Україну через двох посередників: «РосУкрЕнерго» та «УкрГазЕнерго». Минуло тижня на засідання Ради нацбезпеки та оброни вирішили відмовитися від посередництва «РосУкрЕнерго» та перейти на прямі газові контракти. Принаймні про це заявляла Прем’єр Тимошенко. Натомість Президент застерігав уряд від руйнування нинішніх схем, перш ніж будуть створені нові.
XS
SM
MD
LG