Доступність посилання

ТОП новини

«Ґазпром»: Поставки російського газу в Україну можуть бути припинені від понеділка


Офіційний представник «Ґазпрому» Сєргєй Купріянов заявив, що якщо Україна не розрахується з боргами за поставки російського газу до 11 лютого, «Ґазпром» повністю перекриє подачу газу. Тим часом Прем''єр-міністр Юлiя Тимошенко пообіцяла вирiшити всi проблеми з поставками газу до України. «Усi цi питання будуть вирiшенi. Жодних проблем iз поставками природного газу до України не буде», – заявила Прем''єр, коментуючи заяви представникiв «Ґазпрому» про можливе припинення постачань газу.


Офіційний представник «Ґазпрому» Сєргєй Купріянов заявив, що якщо Україна не розрахується з боргами за поставки російського газу до 11 лютого, «Ґазпром» повністю перекриє подачу газу.

«Заборгованість тільки за поставки російського газу наближається вже до 500 мільйонів доларів, а загальна прострочена заборгованість за поставки газу до України сягнула вже півтора мільярда доларів. Якщо протягом найближчих днів до понеділка включно ця ситуація не буде врегульована, «Ґазпром» не буде продовжувати цю допомогу», – зазначив Сєргєй Купріянов.

За його словами, щоб поставки тривали й надалі, Росія вимагає, щоб «українська сторона негайно створила для цього юридичні підстави, підписала відповідні контракти і акти, та найближчим часом повністю розрахувалася з усіх прострочених заборгованостей», – сказав Купріянов в ефірі російського телеканалу «Вєсті».

Тим часом Прем''єр-міністр Юлiя Тимошенко пообіцяла вирiшити всi проблеми з поставками газу до України.

Про це вона заявила в iнтерв''ю журналiстам у четвер у мiстi Южне Одеської областi.

«Усi цi питання будуть вирiшенi. Жодних проблем iз поставками природного газу до України не буде», – заявила Прем''єр, коментуючи заяви представникiв «Ґазпрому» про можливе припинення постачань газу до України.

Наразi експорту середньоазiйського газу, що йде до України, недостатньо для покриття потреб країни. У цих умовах «РосУкрЕнерго» купує обсяги газу, яких бракує, у «Ґазпрому» за цiною $314,7 за тисячу кубометрiв.

За даними на 6 лютого, обсяг росiйського газу, що надiйшов до України, становить близько 1,5 мільярдів кубометрів.

Постачання газу «Ґазпрому» наразi становить понад чверть усiх постачань iмпортного газу до України.

Матеріали до теми:

• «РосУкрЕнерго»: початок кінця?

• Григорій Явлінський: Чергове загострення газових відносин України і Росії не випадкове • Російський міністр Христенко вірить в ефективні енергетичні відносини між Києвом і Москвою • Газ для України та французько-російські відносини (огляд європейської преси) • Чи стане нафтопровід Одеса-Броди-Плоцьк-Гданськ новим шляхом транзиту нафти в Європу? Вільнюський енергетичний саміт • Вільнюський самміт: «Ні – енергетичному шантажу Росії!»
XS
SM
MD
LG