Доступність посилання

ТОП новини

НАТО намагається подолати суперечки всередині Альянсу щодо Афганістану


Василь Зілгалов Прага, 7 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні лідери НАТО намагаються подолати розходження всередині Альянсу щодо подальших миротворчих операцій в Афганістані, де відновилися широкомасштабні збройні виступи Талібану. Про це йшлося на переговорах Держсекретаря США Кондолізи Райс і міністра закордонних справ Великої Британії Девіда Мілібенда в Лондоні та під час їхніх несподіваних відвідин Афганістану. Цю ж тему винесено на дискусію сьогоднішньої зустрічі міністрів оборони НАТО у Вільнюсі.

Сполучені Штати вважають, що нині НАТО постало перед іспитом на міцність саме в Афганістані, де збройні формування «Талібану» знову активізували свої операції проти уряду країни і контингенту НАТО. Проблема тут полягає у тому, що не всі країни Альянсу хочуть активізувати свою воєнну участь в Афганістані. США і Велику Британію підтримують на півдні Афганістану лише Канада, Австралія, Голландія і Данія. А такі великі країни, як Німеччина і Франція, не бажають розширювати свою присутність у зоні активних дій «Талібану» на півдні Афганістану.

Державний секретар США Кондоліза Райс заявила в Лондоні, що боротьба в Афганістані не є миротворчою місією, а довготривалою битвою, яка потребує все більше й більше військ, техніки від усіх членів НАТО. Її підтримав міністр закордонних справ Великої Британії Девід Мілібенд. Сьогодні ж Райс і Мілібенд несподівано відвідали Афганістан.

У Кабулі Держсекретар США заявила: «Перемогти тут в Афганістані і перетворити його в дієву сучасну державу, де не буде пристановища терористам і не будуть плануватися нові напади на наші міста, проти нашого народу – це суть цієї битви і це тяжка й тривала боротьба».

Під час відвідин півдня Афганістану, Кандагару, Райс, Мілібенд і президент країни Карзай вели мову також і про невоєнні засоби підриву впливу «Талібану», зокрема, про подальше покращення цивільної та економічної інфраструктури цієї бідної країни.

Проблема Афганістану в центрі уваги на зустрічі у Вільнюсі

Тема Афганістану вийшла на перший план і на зустрічі міністрів оброни країн НАТО у литовській столиці Вільнюсі.

На відкритті цієї наради Генсек НАТО Яап де Хооп Схеффер заявив:«Афганістан залишається пріоритетом, міжнародне співтовариство допомагає народу цієї країни відновити державу. І незважаючи на труднощі, прогрес тут наявний. НАТО відіграє важливу роль і ми продовжимо тут у Вільнюсі дискусії, як покращити наші дії».

В Афганістані НАТО має 43 тисячі вояків і, на думку США, цього далеко не достатньо в умовах активізації «Талібану». Особливо активні бої йдуть на півдні країни, в провінціях Гільменд, Кандагар. Напередодні міністр оброни США Роберт Ґейтс заявив, що НАТО стає поволі «двох''ярусним союзом», в якому «одні союзники бажають воювати і помирати, щоб захищати безпеку людей, інші ж союзники не бажають цього робити». Експерти з проблем Афганістану попереджають, що поновлення насильства може поставити під загрозу державність цієї країни.
XS
SM
MD
LG