Доступність посилання

ТОП новини

Вільнюська зустріч міністрів оборони НАТО – репетиція перед Бухарестським самітом


Людмила Пилип Рига, 7 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Вільнюс, де проходить дводенна неформальна зустріч міністрів оборони країн НАТО та партнерів альянсу, перебуває в центрі уваги міжнародного співтовариства. Учасники Вільнюської зустрічі, серед яких і міністр оборони України Юрій Єхануров, обговорюють виклики сучасного світу в контексті Північноатлантичного союзу.

До литовської столиці, щоб обговорити питання глобальної безпеки та актуальні для альянсу проблеми – трансформацію, розширення та формування збройних сил, прибули генсек НАТО Яап де Хооп Схеффер, міністр оборони США Роберт Гейтс, керівник оборонного відомства Афганістану Абдул Рахім Вардак, а також представники країн-партнерів, ООН, Європейської Комісії, Світового банку та інших впливових міжнародних інституцій.

Це остання перед квітневим Бухарестським самітом НАТО зустріч у верхах альянсу. За словами міністра оборони Литви Юозаса Олекаса, дискусія про те, які рішення необхідно буде ухвалити у Бухаресті є однією з центральних на Вільнюській зустрічі.

«Обговоримо підготовку до Бухарестського саміту НАТО, питання енергетичної безпеки, буде ухвалений спільний документ щодо ролі НАТО у сфері кібернетичної безпеки», – розповів Радіо Свобода Юозас Олекас.

За словами міністра, Вільнюська зустріч міністрів оборони НАТО є неформальною, на ній не ухвалюватимуть конкретні рішення. Відбувається обмін думками, намічаються шляхи, як альянс має вирішувати різного роду проблеми. У перебігу форуму проходить низка важливих засідань: «круглий стіл» Північноатлантичної Ради альянсу, консультації спільної Комісії Україна-НАТО, Ради Росія-НАТО, а також нарада представників країн, які беруть участь у натовських миротворчих операціях.

Велику увагу приділено ситуації в Афганістані

На Вільнюський зустрічі значна увага була зосереджена на афганському питанні, з урахуванням того факту, що останнім часом думки союзників НАТО стосовно їхньої присутності в проблемних провінціях Афганістану розходяться. Сполучені Штати й Канада закликають європейських союзників направити додаткові сили для боротьби з талібами, особливо на південь країни. У своїй вступній промові Генсек НАТО Яап де Хооп Схеффер зазначив, що головною метою Вільнюської зустрічі є глибоке усвідомлення членами Альянсу відповідальності за посилення безпеки в Афганістані.

У свою чергу міністр оборони Литви Юозас Олекас зазначив: «Афганістан – це як перевірка на міцність для НАТО. Тому ми запросили представників з багатьох країн, військових, щоб обговорити питання в рамках НАТО, ООН та ЕС про те, як посилити безпеку в Афганістані та Косово для того, щоб ці держави могли нормально розвивати свою економіку та громадське життя».

Оцінять досягнення України на шляху інтеграції до НАТО

За словами Юозас Олекаса, у Вільнюсі, а також на саміті НАТО в Бухаресті дадуть оцінку досягненням України на шляху інтеграції до НАТО, однак поки що рано говорити про будь-які конкретні рішення з цього приводу. Керівник оборонного відомства наголосив, що Литва підтримує євроатлантичні прагнення України.

«Я хотів би висловити вдячність українській стороні за її участь в операціях в Афганістані, оскільки там разом з литовськими миротворцями працює український військовий медик. Хотів би подякувати за його роботу. Також хотів би відзначити підтримку Литви Плану дій Україна-НАТО», – зазначив міністр оборони Литви.

Вперше після вступу Литви до НАТО сюди прибув міністр оборони Росії Анатолій Сердюков. Напередодні форуму представники альянсу зазначали, що у Вільнюсі може бути ухвалена програма співробітництва з Росією на 2008 рік. Засідання Ради Росія-НАТО відбудеться завтра.

Слід зазначити, що Генсек НАТО Яап де Хооп Схеффер, коментуючи висловлення президента Литви Валдаса Адамкуса про відновлення Кремлем політики холодної війни зазначив, що слово «холодна» сьогодні до Росії не підходить. Слід орієнтуватися на розвиток співробітництва та на досягнення взаємних зобов’язань
XS
SM
MD
LG