Доступність посилання

ТОП новини

90 років від укладення Берестейського миру між Українською Народною Республікою та Центральними державами


Віталій Пономарьов Київ, 8 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – «На західному фронті без змін» – так стверджував Еріх Марія Ремарк у своєму романі про події Першої світової війни у 1918 році. Натомість на східному фронті, що значною мірою проходив територією України, на той час війна вже скінчилася. І Україна стала учасницею першого договору про завершення Першої світової війни.

6 грудня 1917 року на Українському фронті було оголошене перемир’я. Через місяць у штабі німецької армії у Бересті-Литовському (нині – Брест у Білорусі) почалися переговори між делегаціями України та держав Четверного союзу. Український уряд сподівався в рамках мирного договору отримати допомогу в обороні України від агресії радянської Росії. Однак укласти міждержавну угоду могла тільки самостійна держава. Відтак, 22 січня 1918 року Центральна Рада проголосила незалежність України і її визнали держави Четверного союзу. А в ніч на 9 лютого був укладений мирний договір:

«Німеччина, Австро-Угорщина, Болгарія і Туреччина з одного боку, і Українська Народня Республіка – з другого боку, заявляють, що воєнний стан між ними скінчився. Заключаючі договір сторони ухвалили надалі жити між собою в мирі і приязні».

У договорі також був визначений австрійсько-український кордон і окреслений порядок постачання продовольства з України до Німеччини та Австро-Угорщини.

Допомога у визволенні від окупанта

А через 3 дня українська делегація у Бересті від імені українського уряду звернулася з «Відозвою до німецького народу», в якій просила надати допомогу у визволенні України від більшовицької окупації:

«У цій тяжкій боротьбі за наше існування ми шукаємо помочі. Німецьке військо, що стоїть з боку нашого північного ворога, має силу, щоб нам допомогти і своїм втручанням охоронити наші північні межі від дальшого вдирання ворога».

13 лютого у Бересті була укладена українсько-німецька угода про надання Україні військової допомоги. 18 лютого 19 німецьких та 9 австрійських дивізій вступили на територію України і разом з українським військом почали наступ. 2 березня союзники звільнили від російської Червоної армії Київ, а до кінця квітня – і всю територію України.
XS
SM
MD
LG