Доступність посилання

ТОП новини

Восьмий Міжнародний тиждень НАТО в Києві


Кирило Булкін Міжнародний тиждень НАТО проводиться під гаслом «НАТО та партнери: долаючи виклики безпеки». Особливе забарвлення цьогорічного тижня полягає в тому, що у квітні відбудеться саміт НАТО в Бухаресті, на якому розглянуть приєднання України до Плану дій щодо членства в цій організації (ПДЧ).

Міжнародний тиждень НАТО проводиться під гаслом «НАТО та партнери: долаючи виклики безпеки». Особливе забарвлення цьогорічного тижня полягає в тому, що у квітні відбудеться саміт НАТО в Бухаресті, на якому розглянуть приєднання України до Плану дій щодо членства в цій організації (ПДЧ).


Начальник Національної академії оборони України генерал армії Віталій Раденький переконаний, що рішення бухарестського саміту матимуть суттєве значення як для самого Альянсу, так і для його партнерів. «Ми сподіваємось, що наша співпраця отримає додаткові імпульси й позитивну динаміку та сприятиме подальшому зміцненню нашої спільної безпеки», – зазначив Віталій Раденький.

Приєднання до ПДЧ найближчим часом залишатиметься в центрі політичних дискусій в Україні, вважає посол Словаччини Урбан Руснак. Саме Словаччина нині виконує роль Контактної місії НАТО в Україні. Що ж до членів Альянсу, то вони вітають кроки України на шляху євроатлантичної інтеграції. Однак стосунки України з НАТО визначатиме насамперед ситуація в самій Україні, зокрема й консенсус у суспільстві з цього питання, наголошує посол.

ПДЧ – це ще не вступ до НАТО

Урбан Руснак наголошує, що ПДЧ – це важлива частина процесу підготовки внутрішніх умов, щоб країна відповідала, коли мова йтиме саме про членство в НАТО, але ПДЧ – це не вступ до Альянсу. «Форма і глибина співробітництва України з НАТО залежить, перш за все, від волі та бажання української сторони», – каже посол Руснак.

Начальник оборонного коледжу НАТО в Римі генерал-лейтенант Марк Ванкірсбілк уже втретє бере участь у Міжнародному тижні НАТО в Києві. Представники коледжу виступлять у Національній академії оборони України з лекціями з питань організації та методів функціонування Альянсу, а також інших питань міжнародної безпеки. Це не лише лекції, а справжній обмін ідеями, каже Ванкірсбілк, адже українські військові протягом цього матимуть прямий доступ до радників факультетів Оборонного коледжу НАТО.
XS
SM
MD
LG