Доступність посилання

ТОП новини

За місяць півтори тисячі водіїв Дніпропетровщини залишились без прав


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 8 лютого 2008(RadioSvoboda.Ua) – Українська державтоінспекція завершує місячник посиленої профілактики дорожньо-транспортних пригод. За тижні, що минули, кажуть інспектори ДАІ, вдалося досягти суттєвого зниження аварійності на дорогах, тисячі водіїв покарали. На Дніпропетровщині щодня без права на керування транспортними засобами під час акції лишалося по півсотні водіїв, отож і нарікань на роботу ДАІшників багато.

15 екіпажів ДАІ з Криму, три екіпажі спецпідрозділу «Кобра», співробітники «Беркуту»… На дорогах Дніпропетровщини посилене патрулювання. Водії маршруток вже трохи призвичаїлись: аби уникати неприємних для себе зустрічей, по рації обмінюються інформацією про те, де бачили патрулі, і намагаються обминати ті місця.

Водіям легковиків складніше: спіймали на порушенні – прямуй до суду. А тим, хто намагається заперечувати провину, працівники ДАІ тут-таки демонструють докази – фотографії. Патрулі Державтоінспекції тепер мають спеціальні прилади «два в одному»: ними фіксують швидкість руху авто і провадять зйомку в момент порушення. Таким чином, каже інспектор Михайло Ткаченко, водіїв, охочих посперечатися з правоохоронцями, меншає: «Не було у нас таких особливих зіткнень з водіями. Водії оцінюють свої порушення, погоджуються завжди».

10 000 порушень за місяць

Майже чотири тижні роботи на дорогах Дніпропетровщини – і до десяти тисяч виявлених порушень. Більшість судових ухвал не на користь водіїв: півтори тисячі з них тепер не мають права сідати за кермо упродовж мінімум півроку. Дніпропетровець Олексій із судовим рішенням про позбавлення прав не згоден, оскаржуватиме в апеляційному суді. Каже, інспектор ДАІ, який його зупинив, неправильно оцінив ситуацію: «Я розумію, порушення, коли проїхав на червоне світло або створював аварійну ситуацію. Але я просто зупинився перед пішоходом, інспектор це помітив, дорога була порожня, і я тут ніякої аварійної ситуації не бачу».

Скарг на ДАІ стало більше

Між тим у керівництві обласного управління ДАІ результатами акції задоволені: дорожньо-транспортних пригод у регіоні за місяць поменшало на третину. Щоправда, визнають: і скарг на працівників ДАІ стало більше. Однак жоден із сигналів про хабарництво на дорогах наразі не підтвердився, запевнив начальник управління ДАІ в області Віктор Гопайца: «Іноді доходить до абсурду. Водій їхав автівкою вночі у нетверезому стані. Коли ж його зупинили інспектори ДАІ, він телефонує на телефон довіри і каже, що його зупинили незаконно, що він буцімто був у якості пішохода, і що з нього нібито вимагали двісті доларів, і його незаконно відвезли до лікарні».

А втім, щоб уникнути звинувачень у хабарництві, на час цієї акції ДАІшники підстрахувались: кожен патруль, кажуть, додатково контролює спеціальна служба. Місячник посиленої роботи на дорогах завершується 10-го лютого.
XS
SM
MD
LG