Доступність посилання

ТОП новини

«Нафтогаз України» і російський «Ґазпром» перенесли переговори щодо поставок газу


Переговори мають розпочатися у вівторок вранці. У Москві перебуває голова правління компанії «Нафтогазу» Олег Дубина. Кабмін України визнав борг перед російськими газопостачальниками. Але, за словами Юлії Тимошенко, заборгованість у сумі понад мільярд доларів виникла за часів уряду Віктора Януковича. Напередодні «Ґазпром» заявив, що припинить поставки палива до України з 12 лютого, якщо ситуація із заборгованістю за газ не буде врегульована. У понеділок Юлія Тимошенко заявила, що газ Україні не виключатимуть.


За повідомленням прес-служби української компанії, Переговори мають розпочатися у вівторок вранці.

У Москві перебуває голова правління компанії «Нафтогазу» Олег Дубина.

Кабмін визнав борг перед російськими газопостачальниками. Але, за словами Юлії Тимошенко, заборгованість у сумі понад мільярд доларів виникла за часів уряду Віктора Януковича.

Напередодні «Ґазпром» заявив, що припинить поставки палива до України з 12 лютого, якщо ситуація із заборгованістю за газ не буде врегульована.

У понеділок Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що газ Україні не виключатимуть, пославшись на слова першого віце-прем’єра Росії Серґея Іванова.

Тимошенко наполягає на збереженні ціни за спожитий російський газ в листопаді та грудні на рівні всього 2007 року.

Уряд не має наміру виконувати ультимативні умови «РосУкрЕнерго», – заявила Юлія Тимошенко.

«Зараз нас поставили до відома, що в певній частині немає для України середньоазійського газу, тому що «РосУкрЕнерго» його проекспортувало. Вони примушують нас зараз частину газу для України взяти російського від «РосУкрЕнерго» за ціною 314 доларів за тисячу кубометрів газу», – зазначила Прем’єр-міністр.

Тим часом Президент Віктор Ющенко вимагає від Прем’єра Юлії Тимошенко оперативно врегулювати проблеми з російським «Ґазпромом»

Про це в понеділок повідомив керівник президентського Секретаріату Віктор Балога після обговорення ситуації в енергетичному секторі з главою держави.

За словами Балоги, на даний час «Нафтогаз» не розрахувався за паливо, яке постачали в Україну з жовтня минулого року. А на тлі намірів уряду змінити схему постачання газу в Україну не уклали жодного контракту на газопостачання.

Матеріали до теми:

•&nbsp Раїса Богатирьова: Можливе відсторонення «РосУкрЕнерго» від поставок газу в Україну залежить від рішення засновників компанії •&nbsp У кожній газовій атаці Росії проти України без політики не обходиться. Водночас це посилює небезпеку газової залежності Європи. (Огляд світової преси) •&nbsp В України немає боргів перед Росією за отриманий газ, – заявив в ефірі Радіо Свобода колишній міністра палива і енергетики України, народний депутат з фракції Партії регіонів Юрій Бойко •&nbsp «Нафтогаз України» вважає безпідставними обвинувачення російського «Ґазпрому» у несанкціонованому відборі газу

•&nbsp Олександр Турчинов: «Нафтогаз України» готовий погасити заборгованiсть, що накопичилася при колишньому урядi, в обмiн на прямий контракт із «Ґазпромом»

• Звідки газ? І звідки борг? • Експерт Андерс Ослунд: За суперечкою навколо газу стоїть питання «РосУкрЕнерго» • Україна може залишитися без газу? • Борг, про який заявляє «Ґазпром», пов’язаний з тим, що з 1 січня «Нафтогаз» не уклав договори із компанією посередницею «УкрГазЕнерго»
XS
SM
MD
LG