Доступність посилання

ТОП новини

Росіяни про майбутні вибори президента Росії (опитування Радіо Свобода)


Мар’яна Драч Прага, 11 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Російські виборці знають, чого очікувати від майбутніх президентських виборів. Більшість учасників опитування, яке провели на замовлення Радіо Свобода, вважають, що Кремль наперед визначив переможця березневих виборів, які не будуть чесними. Але водночас це не дуже турбує людей. (Репрезентативне опитування провели в Росії 11-21 січня).

Це все міраж. Кандидати і їхні програми не мають сенсу. Вибори не будуть чесними. Як засвідчує опитування, проведене на замовлення Радіо Свобода, такі настрої мають жителі Росії перед виборами. Але попри це, понад три чверті росіян готові прийти на виборчі дільниці.

Політологи пояснюють такі суперечливі результати тим, як складаються відносини між більшістю росіян і правлячою верхівкою.

«Хай влада робить так, як вона хоче»

Ніколай Петров з Центру Карнеґі у Москві у розмові з Радіо Свобода зазначив: «У нинішній ситуації, ситуації негласної угоди, коли люди отримали певну особисту свободу і певне зростання рівня життя, вони вважають, що решту хай влада робить так, як вона хоче і не дуже втручаються в ті рішення, котрі влада проводить у галузі внутрішньої політики. В оцій ситуації особливої уваги до того, наскільки чесно проводяться вибори, мені здається, у людей немає».

Справді, значна кількість виборців, близько 40-45 відсотків очікує, що березневі вибори суттєво поліпшать рівень їхнього життя. Соціолог Боріс Дубін з Центру Левада проводив опитування разом з вашингтонською компанією «Інтермедіа» (InterMedia Survey Institute). На його думку, такі настрої пов‘язані з тим, що кандидатуру Дмітрія Медведєва на посаду президента висунув сам Владімір Путін.

«Головне, на що сподіваються росіяни, це на продовження курсу Путіна. Вони бачать Медведєва як продовжувача курсу», – зауважив Боріс Дубін.

Більше всього сподівань на краще у молоді і людей з середньою освітою. Найменше у тих, хто здобув вищу освіту і в москвичів.

При цьому менше ніж 40 відсотків росіян вірять, що вибори будуть чесними. Це мало, але вдвічі більше, ніж було в жовтні, коли в росіян запитали те саме напередодні грудневих виборів до Державної Думи. Оглядачі пояснюють ситуацію тим, що Медведєв тепер не зникає з телеекранів, тому люди і вірять, що він здобуде перемогу без фальсифікацій.

Ритуал радянської доби?

Більшість російських виборців (65 відсотків) переконана, що результати голосування будуть залежати від Путіна і його Адміністрації. Чому ж тоді люди готові масово йти на виборчі дільниці?

«Гадаю, що це свідчить про те, що вибори сприймаються як ритуал, як вони сприймалися у радянському минулому», – говорить політолог Ніколай Петров.

Про політичну роль Владіміра Путіна після президентських виборів думки розійшлися. Майже половина росіян (46 відсотків) відповідає, що він буде прем‘єром Росії, так як сам і оголошував. Майже кожен п‘ятий (18 відсотків) учасник опитування вважає, що Путін буде реально, а не формально керувати країною, а кожен десятий (11 відсотків) вірить, що місія Путіна – бути «національним лідером».
XS
SM
MD
LG