Доступність посилання

ТОП новини

Кримські мусульмани по одній цеглині збирають будматеріал для Соборної мечеті


Володимир Притула Сімферополь, 11 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Кримські мусульмани розпочали збір будівельного матеріалу для зведення у Сімферополі Соборної мечеті. Збори голів регіональних меджлісів та імамів з регіонів Криму закликали кримчан різного віросповідання привезти по одній цеглині, щоб показати кримській владі підтримку прагненням мусульман мати у Сімферополі велику культову споруду. Нагадаємо, що наприкінці минулого року Сімферопольська міськрада заборонили зведення Соборної мечеті на тій земельній ділянці, яку сама два роки тому виділила.

Сейдамет-ефенді таж привіз кілька цеглин
«Аллах всемогутній!» – Щодня на ялтинській трасі на околиці Сімферополя звучить мусульманська молитва. Від 15 січня на місці, де кримські мусульмани збираються збудувати Соборну мечеть, триває інформаційний пікет. Кілька десятків віруючих похилого віку чергують у двох наметах, періодично здійснюючи намаз.

А сьогодні, відгукнувшись на заклик лідерів регіональних меджлісів та імамів кримських мечетей, мусульмани розпочали звозити цеглу і будівельний камінь «ракушняк».

«Це участь кожного у зведенні Соборної мечеті»

Один із лідерів Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров наголосив: «Кожен мусульманин приноситиме по одному і не більше каменю на те місце, де буде збудована Соборна мечеть. Таким чином кримські мусульмани демонструють суспільству свою волю, рішучість і свою гідність. Ми впевнені і в тому, що люди інших віросповідань також здійснять кроки щодо підтримки кримських мусульман».

Джафер-ефенді
Перед наметами інформаційного пікету наразі не дуже багато ракушняка – акція лише розпочалася.

Сейдамет-ефенді, який одним із перших привіз кілька каменів від своєї родини, зазначив: «Від кожного кримського татарина, від дитини до аксакала, тобто від «джам», від кожної душі, має бути вклад. Це не якась демонстрація, це участь кожного у зведенні Соборної мечеті. У мене є діти і внуки. І всі наступні покоління знатимуть, що їхній дід, батько зробив свій вклад у будівництво мечеті».

«У кожного народу є своє віра. І без цієї віри (він) не може жити»

Джафер-ефенді свій камінь ще не привіз, він сьогодні керує інформаційним пікетом, приймає ракушняк від інших, але каже, що і свій вклад обов’язково зробить.

Такою має бути Соборна мечеть Сімферополя
«У кожного народу є своє віра. І без цієї віри (він) не може жити. І тому кожен від нашого народу має бути учасником будівництва цього храму. Цей храм не для мене, це храм Бога! Це має стати символом того, що ми віримо Аллаху і ми хочемо зробити добро», – зауважив Джафер-ефенді.

Зібрані будматеріали складуватимуть уздовж траси Сімферополь-Ялта, в межах ділянки, на якій будуватиметься Соборна мечеть. Там же встановлять транспаранти з історичними назвами всіх населених пунктів, жителі яких візьмуть участь в акції.

Наприкінці січня Прокуратура АРК опротестувала листопадове рішення Сімферопольської міськради про заборону будівництва Соборної мечеті на тій земельній ділянці, яку сама два роки тому для цього і виділила. Реакції керівництва міста на прокурорський протест поки що немає.
XS
SM
MD
LG