Доступність посилання

ТОП новини

Вибори, чи точніше невибори президента Чехії, – головна тема чеської й словацької преси


Оксана Пеленська Прага, 11 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Головна подія в Чеській Республіці – вибори нового президента країни, точніше – процедура невиборів президента. Дві доби виборчих перипетій прикували до себе увагу чехів та їхніх найближчих сусідів. За Конституцією, президента в Чехії обирають не її громадяни в прямих виборах, а депутати обох палат парламенту на спільному засіданні. Виборчий марафон наприкінці минулого тижня, який транслював головний канал чеського громадського телебачення, результатів не приніс, президента не змогли обрати. Теми протистояння коаліції й опозиції, взаємні образи й звинувачення та політичні прогнози домінують у ниниішній чеській та словацькій пресі.

Немає чеської чи словацької газети, яка б не порушила теми виборів третього в історії Чехії президента. Бурхливий перебіг процедури виборів, коли владна коаліція сварилась з опозицією про те, як обирати президента – таємним чи відкритим голосуванням – все громадяни бачили на власні очі. Як зазначають нинішні празькі «Лідове новіни», до ефіру полетіли й нестримані емоції. Зокрема, прем’єр, голова владної Громадянсько-демократтичної партії Мірек Тополанек брутально лаявся, дізнавшисть про результати першого кола виборів. Тоді стало відомо, що їхній кандидат, нині чинний президент Вацлав Клаус не здобув перемоги. Та не дістав переможної кількості голосів і його суперник – кандидат від опозиції, американський економіст чеського походження Ян Швейнар.

Популярний інтернет-сервер «Актуальнє ЦеЗет» звертає увагу на те, що драматичні вибори «позбавили шарму і Клауса, і Громадянсько-демократичну партію». Змарновані години на політичні інтриги між владною коаліцією та опозицією, котру очолює лідер пролівих, голова соціальних демократів Ïржі Пароубек, додали сили комуністам. Таку думку виголосив часопис «Респект».

«Золота акція» опинилася в руках комуністів

У п’ятницю, 15 лютого, відбудеться другий етап виборів президента, в яких «золоту акцію» тримають комуністи. Вони заінтригували як іменами нових кандидатів на посаду президента, що зменшує шанси Яна Швейнара, так і тим, що водночас не заперечують, що таки можуть віддати йому голоси. Словацький щоденник «Сме» у заголовку статті зазначає, що поєдинок «Клаус проти Швейнара» ймовірно розсудять комуністичні депутати. Все залежить від комуністів, пише газета, від того, яку тактику вони оберуть. Цієї думки дотримуються також словацькі «Господарске новіні», які пригадують, що саме голоси комуністів 5 років тому дали Клаусові можливість сісти в президентське крісло.
XS
SM
MD
LG