Доступність посилання

ТОП новини

На Донеччині очікують збільшення неконтрольованих психічно хворих. Водночас психіатричні лікарні скорочують


Тарас Москалюк Донецьк, 11 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – На Донеччині незабаром може побільшати неконтрольованих психічно хворих людей. В області триває процес оптимізації психіатричної служби. У рамках програми вже скорочено більше ніж 700 місць у лікувальних закладах, найближчим часом плануються нові скорочення – понад 200 ліжок. Хворих пропонують перевести на денний стаціонар або амбулаторне, тобто домашнє лікування. Медичні працівники та пацієнти, яких торкнулася проблема скорочення, проти.

Завідувачка відділення першої донецької психіатричної лікарні Ольга Князєва із сумом розповідає про долі своїх пацієнтів. Більшість із них не можуть згадати ані власного імені, ані домашньої адреси. Через тяжку хворобу від декого відмовилися навіть рідні діти. Пані Князєва каже, що і таких хворих найближчим часом очікує денний стаціонар або лікування вдома.

Ольга Князєва: «Навіть якщо є родичі, вони жахаються перспективи щоденного догляду за людиною з психічним розладом. І що найбільш лякає, у цих родичів хворий може викликати негативну реакцію. Цю проблему можна вирішити у стаціонарі».

Самі хворі також категорично проти

Пацієнти, які хворіють навіть на неважкі форми психічних розладів, також категорично проти скорочення. Вони упевнені – лікуватися поза межами стаціонару означає не одужати ніколи.

Пацієнтка Ганна Бабак налаштована войовничо: «Треба буде – намети поставимо і будемо сидіти. Усі хворі!»

Свою сусідку по палаті підтримує і пацієнтка лікарні Наталя Аверіна: «Кудись їхати за 50 кілометрів, як нам пропонують, я не спроможна. У мене немає сил. Я навіть у транспорті не можу їхати, тому що я в аварії побувала».

У місті Костянтинівка психіатрична лікарня вже майже закрита. Пацієнтам запропоновано лікуватися у сусідніх містах.

Лікар Олександр Меланченко розповів: «Окрім нашої лікарні збираються скоротити ще 15 ліжок у наркологічному відділенні. Тобто, наша лікарня з п’ятиповерхової будівлі переїжджає у маленький будинок, де ми будемо мешкати поруч із інфекційною лікарнею».

В області кажуть, що виконують вказівки з Києва

В обласному управлінні охорони здоров''я кажуть, що працюють виключно згідно з наказами Президента та постановами Уряду. Ці документи передбачають оптимізацію лікувального процесу. Голова управління Олександр Аніщенко стверджує: в області брак кадрів, медичного обладнання та фінансування. У стаціонарах хворі не отримують якісного лікування. На одного пацієнта стаціонару витрачається 4 гривні на день. Тому неважких хворих треба відправити на амбулаторне лікування, щоб заощадити кошти для тих, кому вони справді потрібні.

«Скорочуючи, заощаджуючи кошти, ми спрямуємо їх на пільгову рецептуру, на покращення матеріально-технічної бази. Покращимо фінансування в лікувальних закладах, які залишилися, не погіршуючи якості і доступності психіатричної допомоги», – зазначив лікар Олександр Аніщенко.

Він також наголосив, що жоден лікар не залишиться без роботи, а лікарні не закриються остаточно. Втім, лікарі своєму колезі не вірять. Вони обіцяють перейти до відкритих форм протесту і вже мали навіть телефонну розмову з Юлією Тимошенко. Прем’єр-міністр пообіцяла негайно втрутитись у ситуацію.
XS
SM
MD
LG