Доступність посилання

ТОП новини

Групу в''язнів Гуантанамо судитиме військовий трибунал


Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 12 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Міністерство оборони Сполучених Штатів звинуватило в убивствах і воєнних злочинах шістьох в’язнів тюрми на військово-морській базі Гуантанамо. Звинувачення пред’явлене у зв’язку з нападом ісламських терористів на Америку 11 вересня 2001 року. За повідомленням Пентагона, усіх шістьох має судити військовий трибунал. Уряд домагається смертної кари за масове убивство у перебігу актів тероризму, скоєних на території Сполучених Штатів, найбільших за всю історію країни.

Що конкретно інкримінують цим людям, якщо усі 19 учасників повітряного теракту загинули у захоплених авіалайнерах? Як заявив генерал Томас Гартман, юридичний радник відділу військових комісій, тобто трибуналів, міністерства оборони, головний серед цієї шістки обвинувачених – Халід Шейк Мохаммед, якого схопили у Пакистані 5 років тому. Він був заступником Усами Бін Ладена, лідера терористичної організації «Аль-Каїда», начальником оперативного відділу. Це він ще 1996 року запропонував Бін Ладенові ідею одночасного захоплення чотирьох пасажирських літаків. Він був також планувальником, організатором і координатором теракту. Крім того, Мохаммед зізнався, що він особисто відрізав голову американському журналістові Даніелю Перлу 2002 року.

Мохаммед Хаттані, як стверджує слідство, мав бути 20 повітряним терористом. Ремзі Беналшиб був зв’язковим між командою терористів і лідерами терористичної організації «Аль-Каїда». Решта обвинувачених були помічниками, інструкторами й тренерами виконавців теракту 11 вересня 2001-го року, внаслідок якого загинули майже 3 тисячі осіб. Слід зазначити, що 2 захоплені авіалайнери терористи скерували на хмарочоси нью-йоркського Світового торговельного центру, один – на будинок Пентагону, а один літак розбився у Пенсильванії, коли пасажири чинили опір і намагалися обеззброїти терористів.

Ворожих бойовиків судитиме військова комісія

Можуть запитати: терористи, як відомо, не були військовослужбовцями, то чому ж їх судитиме військова комісія, тобто трибунал, а не цивільний суд? Справа в тому, що юрисдикція американського цивільного суду не поширюється на в’язнів поза межами території Сполучених Штатів, а військова тюрма Гуантанамо розташована на частині території Куби, яку орендують Сполучені Штати.

В’язні Гуантанамо не підлягають також і військовій юридичній системі, бо вони не є військовослужбовцями. Ці вояки не носили мундирів і не мали військових звань. Але вони брали участь у воєнних діях, тож їхній статус визначають терміном enemy combatants, у приблизному перекладі – ворожі бойовики. А що цих бойовиків звинувачують у воєнних злочинах, то їхні справи розглядатиме спеціально створена військова комісія Пентагону, фактично – трибунал. Однак, навіть якщо бойовиків з тюрми Гуантанамо засудять за масове вбивство до смертної кари, то мине ще багато місяців, а то й років, поки триватиме перегляд вироків цивільними судами апеляційних інстанцій, як того вимагає закон.

Передбачають також, що в перебігу судових засідань та після судових апеляцій може виринути питання про застосування до деяких з підсудних так званих жорстких методів слідства.
XS
SM
MD
LG