Доступність посилання

ТОП новини

Росія і Китай пропонують угоду про заборону космічних озброєнь


Василь Зілгалов Прага, 12 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У вівторок Росія і Китай виступили на конференції ООН із роззброєння в Женеві зі спільною пропозицією щодо укладення угоди про заборону космічних озброєнь. Цю пропозицію репрезентував міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров. Якою ж буде реакція США на таку ініціативу Китаю та Росії?

Москва виношувала пропозицію щодо заборони космічних озброєнь вже кілька років. У вівторок Росія та Китай виступили зі спільною ініціативою, яку озвучив у Женеві на конференції ООН із роззброєння глава закордонного відомства Росії Сергій Лавров.

«Останнім часом масштаби і значення дослідження і використання космічного простору суттєво виросли. Інтереси подальшого динамічного розвитку міжнародної космічної співпраці нагально вимагають схвалення заходів з метою заборонити перетворення космічного простору в арену протиборства і забезпечити його збереження вільним від будь-якої зброї», – зазначив Сергій Лавров.

Маючи на увазі позицію США, які вже повним ходом створюють космічний щит і підсилюють заходи власної свободи дій у космосі, Лавров нагадав у Женеві, що монополія Америки на ядерну бомбу була подолана за 4 роки. Він також зазначив, що понад 40 років велася гонка з величезними витратами на озброєння, і це тоді, як ці кошти можна було використати на розвиток мирних засобів. Російський міністр також повторив обвинувачення Володимира Путіна про те, що Сполучені Штати намагаються втягнути Росію у нову гонку озброєнь.

У США діє закон щодо пріоритетів країни на космічні озброєння

Сполучені Штати раніше вже виступали проти російських пропозицій стосовно демілітаризації космосу і стверджували, що це спрямовано, насамперед, проти американських новітніх технологій, тоді як Росія і Китай продовжують космічну гонку. У січні 2007 року, без попереднього оголошення, Китай використав наземну ракету для ліквідації свого застарілого космічного об’єкта. У Вашингтоні побачили у цих китайських випробовуваннях загрозу американським космічним апаратам і активізували розробку захисту своїх космічних об’єктів від протисупутникової зброї. Відомо, що США мають у космосі 400 супутників, Росія – 100, Китай – 30. У 2006 році американський Президент Джордж Буш підписав закон про пріоритети його країни на космічні озброєння, і США виступають проти угод чи інших кроків на обмеження цих дій.

Матеріали до теми:

• США відкинули заклик Росії заборонити використання озброєнь у космосі
XS
SM
MD
LG