Доступність посилання

ТОП новини

Європа нарешті приєдналася до Міжнародної космічної станції


Сергій Драчук Прага, 12 лютого 2008 (RadioSvoboda.ua) – Європейський Союз дочекався власної присутності в космосі. Після численних і тривалих затримок дослідницьку лабораторію «Колумбус» Європейського космічного агентства приєднали до Міжнародної космічної станції. Дотепер ця станція була фактично американсько-російською.

Леопольд Еярц в космічній лабораторії «Колумбус»
«Великою хвилею» назвав французький астронавт Леопольд Еярц ту мить, коли він відкрив у вівторок люк між дотеперішньою Міжнародною космічною станцією та її новою європейською частиною.

«Ми так пишаємося», – додав його німецький колега Ганс Шлеґель, якому напередодні не пощастило: він мав вийти в понеділок у космос і підготувати лабораторію «Колумбус» до стикування зі станцією, але прихворів і мусив залишитися всередині, поки європейський модуль готували американці.

Отож усі негаразди ніби позаду: лабораторія офіційно стала частиною Міжнародної космічної станції після тривалих відкладень і зволікань.

Довга дорога в космос

Останнє настало вже зараз, коли стикування «Колумбуса» зі станцією довелось було відкласти ще на день – із неділі на понеділок.

Перед цим у грудні минулого року з кількох спроб так і не вдалося запустити американський космічний човник «Атлантис», який мав доставити лабораторію в космос.

Іще раніше запуск цього блоку, готового вже кілька років, гальмували проблеми зі створенням самої Міжнародної космічної станції, для якої Росія не встигала вчасно збудувати належні частини, та зупинка польотів американських космічних човників після вибуху одного з них, «Коламбії», 2003 року.

Міжнародна космічна станція починає ставати дійсно міжнародною

Та от усе позаду: семиметровий, більш як 10-тонний циліндр із десятьма блоками обладнання для безлічі експериментів вартістю майже в 2 мільярди доларів нарешті став першою європейською частиною Міжнародної космічної станції. Лабораторія «Колумбус» має також місце для трьох дослідників – таким чином екіпаж станції можна буде подвоїти до шести.

Міжнародну космічну станцію досі фактично будували самі американці з росіянами. Тепер вона має в своєму складі і європейську частину, яку створили в першу чергу Німеччина, Італія і Франція. А вже в квітні очікують на прибуття на станцію і першого японського блоку.

А тим часом тривають останні приготування до повноцінної роботи «Колумбуса». Представник Німеччини Ганс Шлеґель уже видужує і отримав-таки дозвіл вийти в середу в космос. А фахівець із Франції Леопольд Еярц і після повернення космічного човника через тиждень залишиться на станції ще майже на півтора місяця, щоб почати в лабораторії перші досліди.
XS
SM
MD
LG