Доступність посилання

ТОП новини

У Німеччині заговорили про збільшення виплат на дітей


Берлін, 12 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У Німеччині знову сперечаються учасники «великої коаліції», до складу якої входять соціал-демократи та консервативний блок Християнсько-демократичного й Християнсько-соціального союзів. Цього разу йдеться про соціальну тему – підвищення виплат на дітей.

Консервативні політики вважають, що настав час дещо зняти з родин із дітьми фінансовий тягар і збільшити розмір допомоги. Обґрунтування: життя в Німеччині вже давно стало значно дорожчим, а от фінансові виплати на дітей все ще залишаються на колишньому рівні. Цього тижня керівництво Християнсько-демократичного союзу на своєму засіданні вирішило запропонувати підвищення таких виплат.

«З огляду на збільшення вартості життя кожна родина має право й на підвищення фінансової підтримки», – заявила канцлер Німеччини Анґела Меркель.

Партнери християнських демократів по правлячій коаліції – соціал-демократи – спочатку висловилися проти підвищення виплат на дітей. До критиків пропозиції консервативних політиків належить і федеральний міністр фінансів Пеер Штайнбрюк. Висловлюють побоювання, що збільшення виплат для всіх родин може перевантажити державний бюджет. Виплата додаткових десяти євро обійдеться державі у два мільярди євро.

Опоненти пропонують допомагати лише найбіднішим

Штайнбрюк пропонує замість збільшення безпосередньої фінансової підтримки надавати допомогу у формі різних послуг для бідніших родин – наприклад, безплатний доступ до дитячого садка. Після дискусій у лавах соціал-демократів, їхній лідер Курт Бекк заявив, що й СДПН готова підтримати підвищення виплат на дітей, але за умов, що частина фінансів піде також на розширення негрошових форм соціальної допомоги: наприклад, надання безплатних обідів у школах, придбання підручників або навіть комп’ютерів.

Німеччина надає фінансову підтримку родинам з дітьми, незалежно від розміру доходу родини. На кожну першу, другу й третю дитину батьки отримують щомісяця 154 євро. На кожну подальшу дитину виплачується вже 179 євро. Середня зарплата державних службовців у Німеччині становить близько трьох тисяч євро. Гроші на дитину виплачуються до набуття нею повноліття. Якщо син або донька не має власного доходу й надалі, а, наприклад, продовжує навчання в університеті, тоді батьки можуть отримувати фінансову підтримку на свою дитину до того часу, коли їй виповниться 25 років.
XS
SM
MD
LG