Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровські профспілки мають претензії до влади


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 12 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Три місяці тому на Дніпропетровщині профспілкові об’єднання, погрожуючи акціями протесту, домоглися від влади та працедавців підписання тристоронніх домовленостей про взаємодію. Облдержадміністрація, за документом, мала стримувати інфляцію і регулювати ціни. Наразі профспілки роботою влади не вдоволені: буряк, морква та інша городина, що вирощується в регіоні, вже коштує дорожче, ніж екзотичні фрукти, а прибутки робітників зросли на копійки.

«Ціни зростають, але ж і зарплати також», – зазначають представники обласної влади, звітуючи перед профспілками, і більше наголошують на здобутках. Нині регіон на третьому місці в Україні після Києва та Донеччини за середнім рівнем зарплат – за рік вони збільшилися на третину. Та й працедавці стали охочіше повертати працівникам зароблене, – стверджує заступник голови облдержадміністрації Віктор Сергєєв.

«Це результат тієї системної роботи, справді щоденної роботи, що відбувалася як на обласному рівні, так і на рівні міст та районів. Вона дала результат», – переконує Віктор Сергєєв.

Результати роботи влади у профспілках оцінюють дещо по-іншому. Зарплати на промислових підприємствах справді трохи зросли, але,в основному, за рахунок скорочення персоналу. До того ж, реальне зростання зарплати не 27%, як стверджує влада, а всього 5% – решту з’їла інфляція. Голова облоб’єднання профспілок гірників та металургів Василь Шевченко констатує: влада не виконує зобов’язань і не стримує ціни.

«Спитайте підіть на ринок – коли ж це у нас в Україні буряк був по 6 гривень, морква по 8 гривень? Динаміка зростання цін у січні склала майже 5%, у тому числі цін на овочі – 17%. Необхідно місцевій владі вживати якихось заходів і розв’язувати проблему», – обурюється Василь Шевченко.

«Попередження щодо страйків все ще в силі»

У профспілках «бюджетників» свої претензії до влади. Лідерка регіональної організації профспілки освітян Галина Бєлікова непокоїться – цього року в Україні зарплати вчителів обіцяли підвищувати щокварталу, та не в усіх місцевих бюджетах закладають на це кошти, так само як на преміювання.

Галина Бєлікова: «Законодавча база бюджетних галузей передбачає винагороду за сумлінну працю, це теж мають закласти до бюджетів. Якщо ж говорити про сам рівень зарплат, то він наразі нас не влаштовує. 1 тисяча 290 гривень – середня зарплата в освіті. Між тим, насправді вона має бути прирівняна до середньої у промисловості, а це у нас, на Дніпропетровщині, 1900 гривень».

Ще одна вимога до влади – переглянути нормативи прожиткового мінімуму. Нинішній, у 500 гривень, профспілки називають «віртуальним», бо ж він не відповідає навіть біологічним потребам організму. Поки профспілкові лідери готові вести із владою діалог. Однак зазначають – попередження щодо страйків все ще в силі.
XS
SM
MD
LG