Доступність посилання

ТОП новини

Світовий форум з протидії торгівлі людьми у Відні. «Українські селяни не вірять, що самі можуть стати жертвами експлуатації»


Мар’яна Драч Прага, 13 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Жителі сільської місцевості в Україні переважно не вірять, що самі можуть стати жертвами трудової і сексуальної експлуатації, хоча й чули про такі явища. Такого висновку дійшли експерти Міжнародної організації з міграції, які вивчали цю проблему в кількох країнах регіону (Україні, Білорусі, Румунії, Молдові, Болгарії). За їхніми даними, щонайменше 117 тисяч українців є жертвами торгівлі людьми. Це несподівано високий показник на тлі низького рівня міграції в Україні (10% порівняно з третиною населення в Молдові). Дослідники запитували у людей, чи хтось із них особисто, чи їхні знайомі були жертвами експлуатації і тому вважають, що цифри потерпілих, які вони встановили, насправді занижені.

Цю проблематику сьогодні почали обговорювати у Відні на міжнародній конференції під егідою ООН. Там зібралися не лише представники міжурядових і громадських організацій, які займаються протидією торгівлі людьми, але й світові зірки, такі як латиноамериканський поп співак Рікі Мартін і британська актриса, володар Оскара, Емма Томпсон.

За перебігом зібрання у Відні стежить кореспондент Радіо Свобода Юджін Томіук.

Які масштаби торгівлі людьми у світі?

Юджін Томіук: За даними ООН, жертвами експлуатації в результаті торгівлі людьми є два з половиною мільйони осіб. Із них більше половини походять з Азійсько-тихоокеанського регіону. А от стосовно доходів – інша картина. Майже половину прибутків отримують торговці людьми у промислово розвинених країнах, а ці прибутки становлять майже 32 мільярди доларів щороку.

Як можна протидіяти цьому явищу, яке називають сучасним рабством?

Юджін Томіук: Поки що трохи рано казати, бо це лише початок форуму. Але загалом віденський форум обговорює три аспекти торгівлі людьми. Кому найбільше загрожує стати жертвою, наслідки торгівлі людьми і, звісно, що дуже важливо, протидія. Стосовно останнього, то форум намагається заохотити країни-члени ООН схвалити спільну стратегію і використовувати міжнародні інструменти на національному рівні.

Що найбільше зацікавило Вас особисто на цьому форумі?

Юджін Томіук: Я хотів більше дізнатися про новий термін, так звану «щасливу» торгівлю людьми, як охрестила це недавно преса. Йдеться про збочене явище, коли торговці людьми обіцяють звільнити жінок із сексуального рабства і навіть дати їм гроші, якщо вони привезуть з дому одну або більше жінок собі на зміну. Звісно, що про ніяке «щасливе звільнення» не йдеться. Ці жінки і далі живуть у страху, вони не можуть втекти, вони знають, що будуть покарані, якщо не зроблять того, що їм кажуть. На прес-конференції я запитав, що збирається робити ООН, щоб протидіяти цьому. І почув, що ООН хоче звертати більшу увагу на психологічні проблеми, пов‘язані з торгівлею людьми. Як вони збираються це робити, поки не дуже ясно. Принаймні, це не було зрозуміло мені з відповідей, які я почув.
XS
SM
MD
LG