Доступність посилання

ТОП новини

Членство в НАТО не обмежує національний суверенітет країни, а зміцнює його, вважають чеські та словацькі аналітики


Оксана Пеленська Прага, 13 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Вступ Чехії і Словаччини до НАТО не обмежив національний суверенітет цих країн, вважать політологи. Навпаки: членство в Північноатлантичному союзі дає можливість активно впливати на формування політики безпеки у світі. Такою є реакція в Празі та Братиславі на вчорашню заяву Володимира Путіна щодо того, що вступ України до НАТО може обмежити суверенітет української держави.


Чеська й словацька преса сьогодні активно обговорює вчорашні українсько-російські переговори, а точніше, ту їхню частину, яка стосується перспектив вступу України до НАТО. Заголовки рясніють словами про російські ракети, що можуть бути націлені на українську територію в разі вступу України до Північноатлантичного союзу.

У зв’язку з цим часто також повторюють тезу російського Президента Володимира Путіна про те, що вступ до НАТО означає обмеження національного суверенітету країни. Чеські й словацькі фахівці цю думку категорично заперечують.

Представник уряду Чехії у справах НАТО Томаш Клваня наголошує: «У жодному разі про щось таке не може бути й мови. Після вступу до Північноатлантичного союзу суверенітет Чехії не зменшився і не збільшився. На суверенітет країни це не має жодного впливу. На що вступ до НАТО вплинув, так це на безпеку країни. Сьогодні Чехія забезпечена найбільше у своїй історії. Крім цього, всі дослідження громадської думки говорять про те, що НАТО – в Чехії дуже популярна установа і 70 відсотків громадян стабільно підтримує наше членство в альянсі».

Не лише не обмежує, а ще й посилює

Кожна держава-член НАТО залучається до формування політики безпеки в інтересах своєї країни, її голос чути на політичній мапі світу. Такої думки дотримується Александр Дулеба – директор Дослідного центру Словацької асоціації зовнішньої політики в Братиславі.

«Я не можу погодитись із твердженням Президента Росії, що членство в НАТО обмежує національний суверенітет держав НАТО. Я б сказав, що навпаки. Словаччина після вступу до НАТО ще ніколи не була такою суверенною, як вона стала. Я б сказав протилежне, і правильна версія така: членство в НАТО посилює національний суверенітет держав у питаннях безпеки, тому що НАТО є одним із авторів міжнародної безпеки», – каже він.

На думку словацького аналітика, суверенітет кожної країни-члена НАТО зміцнює реальна можливість обговорювати і впливати на глобальні питання міжнародної безпеки – це більш активна позиція, ніж бути поза цим клубом і пасивно сприймати рішення інших.
XS
SM
MD
LG