Доступність посилання

ТОП новини

За неякісні послуги львів’яни не платитимуть комунальникам


Галина Терещук Львів, 13 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Понад 30% скарг, які надходять від мешканців Львова та області в управління у справах захисту прав споживачів, стосуються незадовільної роботи комунальних служб. Колишні жеки, нині львівські комунальні підприємства, не справляються зі своїми обов’язками. Заявляють і мешканці, і працівники львівської мерії. Відтак уже з цього місяця комунальні служби працюватимуть на ринкових засадах. Тобто, якщо не надають якісних послуг, не отримують грошей. Мерія і громадські організації створили новий документ – договір, згідно з яким передбачені умови співпраці мешканців і комунальників.

Найчастіше мешканці скаржаться, за даними управління у справах захисту прав споживачів, на холоднечу у квартирах, неналежне вивезення сміття, брудні під’їзди. У Львові понад 20 тисяч будинків різних форм власності. Більше ніж 200 із них створили об’єднання співвласників багатоквартирних будинків і самостійно дають собі раду.

Днями міська влада спільно з громадською організацією презентувала проект договору «Про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій». Згідно з цим проектом, за ненадані чи неякісні послуги люди мають право не платити.

Як наголошує голови громадського форуму Львова Олег Мацех, кожен мешканець «має право проконтролювати роботу жеків і це відбувається шляхом написання акту – претензій».

Колишні жеки відпускають у ринкові умови

У проекті договору перераховані усі послуги, які зобов’язані надавати комунальники: прибирання сходових кліток та прибудинкових територій, обслуговування димовентиляційних каналів, внутрішньобудинкових систем тепловодопостачання та водовідведення, поточний ремонт, обслуговування аварійних служб та інше.

Директор департаменту житлового господарства Львівської міськради Сергій Бабак в коментарі Радіо Свобода зазначив, що це новий підхід до відносин між споживачами і виконавцями, який дасть поштовх до створення приватних жеків.

«Ми цього не боїмось, іншого виходу, ніж працювати в ринкових умовах, немає. Це стимулюватиме жеки переходити від радянського стереотипу мислення. Керівник жеку має дбати про те, як надати послуги, забезпечити і заробляти на цьому. Так працює весь світ», – зазначив Сергій Бабак.

Директор комунального підприємства «Айсберг» Андрій Луцишин позитивно оцінив проект договору, але побоюється, що люди, так звані «злісні неплатники», відмовлятимуться його підписувати. Тому такі люди мають в судовому порядку розраховуватись за отримані послуги.

Самі мешканці мають навчитись відстоювати своє право...

У мерії прогнозують, що буде відчутний брак професійних кадрів серед комунальників, а ще наголошують, що самі мешканці мають навчитись відстоювати своє право на отримання якісних послуг, за які вони платять.

Перш аніж втілити проект договору в життя, його обговорять на громадських слуханнях і має ухвалити виконком міськради. Однак незрозумілим поки що для мешканців залишається те, як сьогодні комунальні підприємства індивідуально нараховують тарифи на квартплату.
XS
SM
MD
LG