Доступність посилання

ТОП новини

Московські газові домовленості: сутність і ціна


           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на Вашому комп''ютері для подальшого прослуховування, слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку «завантажити» та вибрати «Save Target As...» або «Зберегти Об''єкт Як...» та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.

Ведучий: Кирило Булкін
Гості Свободи: Наталка Прудка – експерт з енергетичних питань, журналіст, редактор UBC (Українського Бізнес Каналу); Олександр Тодійчук - експерт з енергетичних питань, екс-керівник Укртранснафти

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозаписі)

Юлія Жмакіна: Після погроз Росії припинити постачання газу до України через борг у 1,5 мільярда доларів зустрілися два президенти України та Росії і розв’язали проблему у мирний спосіб.

За борг Київ заплатить. Газ Москва не відключить. Ціна на газ на 2008 рік буде 179 доларів за кубометр. Посередників, що постачають і продають газ, змінять.

Ось така от історія. Лише радіти залишається.

Але знаходяться в Україні люди, які не бачать підстав для цього. Ба, більше: перші повідомлення про результати переговорів стосовно постачання газу в Україну під час візиту Віктора Ющенка до Москви «викликають тривогу». Цитую члена фракції НУНС, голову Комітету з питань національної безпеки і оборони Анатолія Гриценка.

Отже, про тривоги і перемоги після чергового загострення і розв’язання газової проблеми буде наша сьогодні «Вечірня Свобода».

Почнемо з позитивної оцінки. Сьогодні на засіданні уряду Прем’єр-міністр Юлія Тимошенка просто аплодувала, умовно кажучи, рішенням у Москві. Юлія Тимошенко: Під час візиту Президента України до РФ все-таки прийняте рішення про прибирання всіх посередників, в тому числі й тіньових, корумпованих з газового ринку України.

Це є велика перемога демократичної команди. Це ще один крок до декорупціоналізації, детінізації енергетичного сектору.

Наш уряд включиться в роботу по підписанню нових прямих угод по постачанню газу з РАТ «Газпром» і зробить все для того, що потужність НАК «Нафтогаз» буде відновлена.

Шановні гості, скажіть, будь ласка, ви поділяєте цей оптимізм? І в чому, власне, перемога України у вчорашніх і сьогоднішніх переговорах з Росією?

Наталка Прудка: Перемога в тому, що російський «Газпром» все ж таки не зменшив подачу газу для України, тому Європа не відчула і не мала негативних наслідків.

Другий позитив, що дійсно «РосУкрЕнерго», яку пов’язують з іменем Семена Могилевича, і про Дмитра Фірташа не завжди добрі були відгуки в персі, що цю компанію замінять знову ж таки на іншого посередника, співзасновником якого буде «Газпром» і «Нафтогаз України».

Але є й негативи. Вони були й раніше. Це кінцева мета російського «Газпрому». Це вийти на кінцевого споживача чи то в європейських країнах в обмін на доступ європейських компаній до покладів нафти, газу в Росії. А в нас це доступ через спільне підприємство, яке буде створене для реалізації газу. Зараз ці функції «УкрГазЕнерго» виконує, а буде інше СП, яке буде продавати російський газ кінцевому споживачеві. Тобто, збиратиме кошти.

Пане Олександре, вся публіка чула заяви Юлії Тимошенко, що мета – це взагалі прибрати посередників зі схеми постачання газу в Україну. Тепер вона вітає домовленості, які були досягнуті вчора в Москві, а в цих домовленостях, про це щойно пані Наталя нагадала, знову фігурують посередники.

Як Ви це трактуєте? Змінилася точка зору?


Олександр Гудима: Президенти домовилися про генеральну лінію. Але домовлятися мають конкретно прем’єри і керівники НАК «Нафтогаз» і РАТ «Газпром».

Але я хочу сказати, що я не погоджуюся, що структура спільна, 50 на 50, «Газпрому» «Нафтогазу», яка буде сьогодні заміняти функції «РосУкрЕнерго» і спільно доставляти середньо-азійський газ до кордону Росія-Україна, що це буде називатися посередником.

Адже там буде засновником НАК «Нафтогаз». Тобто, ми якраз доказували впродовж багатьох місяців, що «РосУкрЕнерго», де українську сторону представляв Дмитро Фірташ на сміх усій Європі, тепер буде заміняти українська державна монополія. Тобто, це не є посередник.

Що стосується українського ринку, то тут є питання, бо президенти не говорили конкретики урядам, що і як хто має говорити і робити, вони сказали, що українсько-російська співпраця в газовій сфері відтепер буде обходитися без сумнівної репутації і посередників. Крапка. «РосУкрЕнерго» перестане існувати. Якщо не сьогодні, то завтра або післязавтра.

Але питання внутрішнього ринку...

Пане Гудима, вже про внутрішній ринок сьогодні ясно стало з повідомлень інформаційних про те, що уряд дав директиву прибирати «УкрГазЕнерго». Ви це мали на увазі?

Олександр Гудима: Так, тому що «УкрГазЕнерго» - це те саме, що і «РосУкрЕнерго». Зникає «РосУкрЕнерго» - зникає «УкрГазЕнерго».

Як буде працювати і хто на українському газовому ринку? Це буде з’ясовуватися на зустрічі Прем’єра України і Прем’єра РФ.

Пане Тодійчук, Вам достатньо всієї інформації, щоб давати оцінку, що відбулося і що буде на газовому ринку?

Олександр Тодійчук: Звичайно, що я погоджуюся з попередніми висновками експертів, що сьогодні занадто рано давати оцінку.

Я погоджуюся з тим, що розпочався позитивний процес, йдуть добрі зміни в доброму напрямку. Наскільки вони будуть глибокими? Наскільки вдасться все-таки перебрати державі на себе всі ці функції? Це вже інше питання.

Окрім того, є цілий ряд але. Наприклад, давайте загадаємо таке маленьке зауваження, що якщо не буде вистачати, наприклад, центрально-азійського газу, то Росія буде компенсувати своїм газом, але по іншій ціні.

Є й інші але, які треба пам’ятати.

Наскільки ці речі, коли говорять, що ось трубою пішов середньо-азійський газ, або ось, виявляється, ви споживали російський газ, наскільки це тема, на якій можна добре грати, знаєте, як діджей, музику підбирати, щоб маніпулювати Україною?

Наталка Прудка: Ми вже другий рік споживаємо тільки азійський газ, це в основному туркменський, трохи узбецького і трохи казахського...

А потім, виявляється, якусь частину російського...

Наталка Прудка: Я вважаю, що це маніпуляції, тому що про дефіцит азійського газу, туркменського не так давно, місяць тому була стаття у «Файненшл таймс», де заявили про те, що Європа стривожена, що в суперечці Туркменистану і Ірану, а Туркменистан ще до Ірану 8-10 мільярдів кубометрів щороку поставляє, не могли сторони домовитися про ціну. Туркменистан нібито припинив постачати Ірану. Іран далі постачає. Туреччина, Греція, тобто європейські країни, відчули дефіцит.

То той газ не поступає в Україну. Навпаки, на західному кордоні Україна в Туреччину ще постачає газ. Була розбудована наша газова мережа...

Тому як міг стати дефіцит газу туркменського? Я, наприклад, не розумію. Тому ця ціна у 314 доларів не зрозуміла. Чому раптом Україна повинна платити, якщо домовлена ціна 179,5? Це для мене не зрозуміло.

І Дубина каже, що або ми докажемо, що це ми не споживали в січні і в лютому туркменського газу, а якщо не зможемо доказати, то нам доведеться заплатити 314. Я не розумію.

Давайте ще раз коротко по здобутках.

Ціна 179 доларів за кубометр на 2008 рік. Це здобуток цих переговорів?


Олександр Тодійчук: Так, це здобуток. Але я думаю, що оці наступні етапи переговорів мали б закріпити позицію і мали б створити якісь підходи, в яких неможливо спекулювати щодо належності цього газу.

Зважаючи на те, що різниця в ціні в два рази, я думаю, що ці угоди мають чітко регламентувати, яким чином формується приналежність якась газу.

Це все умовні питання. Наприклад, ми всі розуміємо, що йде така система заміщення, практично ми весь час отримуємо російський газ. Але і тут є питання. Не всі фахівці сьогодні знають про те, що теплотворна здатність, наприклад, туркменського газу набагато вища, ніж російського газу. Так само, як і український газ якісніший щодо споживання, ніж російський. І тут має бути якийсь коефіцієнт перерахунку.

Але це вже такі деталі, про які сьогодні вже ніхто не говорить.

І ще раз. Посередницька тема – це позитив цих переговорів чи ні, що «РосУкрЕнерго», схема незрозуміла, прибирається, а виникають посередники між державними компаніями?

Наталка Прудка: Звичайно, що позитив. «РосУкрЕнерго» - це ракова пухлина на економіці України, і вона повинна була піти в небуття.

І останнє з цих переговорів – це визнання боргу меншого, ніж 1,5 мільярда, про які казав «Газпром». От як з цим бути?

В ефірі одного з телеканалів українських Віктор Ющенко напередодні візиту до Москви сказав прямо, що фактично, коли піднімається питання про зміну цін на транспортування газу до Європи і тема посередництва, те, що заявляла все Юлія Тимошенко, воно розхитує ситуацію і спричиняє такі заяви Москви, про те, що відключать газ.

То тепер, виявляється, що борг таки був.


Наталка Прудка: Ну, борг був, тому що і комунальні підприємства, які споживають 10 мільярдів кубів щороку газу, саме того газу, який постачає «РосУкрЕнерго», не внутрішнього видобутку, газ внутрішнього видобутку – це близько 20 мільярдів, які йдуть на задоволення потреб населення, а ще є потреби комунального сектору.

Цей газ купується, 20 мільярдів кубів щороку, в «РосУкрЕнерго». І цей газ продається на внутрішньому ринку, по-перше, дешевше, ніж купується, а по-друге, сплата впала в середньому в минулому році, коли газ подорожчав до 130 доларів, середній рівень оплати впав з 85% відразу до 50%. А в цьому році ще 179,5 — ціна газу, то, значить, рівень буде падати.

А ще в деяких регіонах рівень розрахунку населення впав за комунальні послуги, а значить і за газ впав рівень розрахунку...

Зі слів пані Наталі виходить, що зовсім не тіньові схеми сформували цей борг перед Росією, який після 14 лютого буде сплачувати Україна, пане Тодійчук?

Олександр Тодійчук: Борг сформувала в першу чергу боротьба за існування «РосУкрЕнерго» і «УкрГазЕнерго». Йшло таке протистояння між цими компаніями і новим керівництвом НАК «Нафтогаз». Це комплекс питань.

Інше питання. Я думаю, що, окрім зміни ціни, зміну жорстку порядку оплати внесли і ці причини, про які говорила пані Наталя, і зміна уряду. Чомусь комусь здалося, що є якийсь час, коли можна просто не платити за газ, і це буде без якихось там штрафних санкцій.

Я думаю, що зараз прийшов час, коли в цьому буде наведений порядок...

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозаписі)

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG