Доступність посилання

ТОП новини

Британських «інтернет-піратів» пропонують відключати від всесвітньої павутини


Олекса Семенченко Лондон, 13 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Мешканців Великої Британії, котрі незаконно завантажують музику й фільми з інтернету, можуть позбавити доступу до нього. Така пропозиція міститься в урядовому консультативному документі, який у майбутньому може стати законом.

Урядовий консультативний документ передбачає вимогу до провайдерів інтернет-послуг вживати заходів проти користувачів «піратських» матеріалів в інтернеті. Однак ці плани поки що перебувають на початковій стадії, і шлях до набуття чинності закону не є коротким.

Пропозиції уряду вперше потрапили до газети Times, яка їх оприлюднила. Міністерство культури, мас-медіа та спорту у відповідь повідомило, що проект цього документу нині вивчають зацікавлені компанії. Міністерство також наголосило, що документ становить виразний план підтримки британських мистецьких галузей, однак відмовилося коментувати інформацію, яка потрапила до газети.

Пропозиції полягають у тому, що проти провайдерів швидкісного інтернет-зв’язку можна буде порушити судову справу, якщо вони не вживатимуть запропонованих заходів проти своїх користувачів, а дані про самих користувачів, які незаконно завантажують відповідні матеріали, можуть стати доступними для суддів.

За оцінками фахівців, у Великій Британії 6 мільйонів людей щороку нелегально завантажують аудіо- і відеодокументи зі всесвітньої павутини. Це коштує музичним та кінокомпаніям багатомільйонних втрат.

Технічно можливо, юридично – не дуже

Технічно втілити нагляд за «піратським» завантаженням музики та фільмів є можливим. Так вважає, зокрема, редактор музичного бюлетеня CMU Кріс Кук.

«Відповідна технологія існує. Нею вже користуються фірми звукозапису для моніторингу піратської діяльності. Звичайно, будь-яка технологія в чомусь не є досконалою, і, звичайно ж, тільки-но цю технологію запровадять, з''являться умільці, що знайдуть обхідні шляхи. Справді, вже тепер „пірати“ використовують технологію, яка дозволяє приховати їхню діяльність. Тож це не зможе цілком припинити піратську діяльність, але ускладнить її. Для фірм звукозапису – це крок у правильному напрямку», – вважає експерт.

Відомо, що найбільші британські провайдери – BT, Virgin і Tiscali – ведуть перемови з представниками музичної та кіноіндустрії щодо запровадження добровільних схем нагляду за «піратською» діяльністю в інтернеті, але жодної угоди досі не досягли.

Головною причиною є те, що провайдерам не зрозуміло, на чому може ґрунтуватися арбітраж у таких справах. Як, наприклад, поставиться суд до потенційних позовів споживачів щодо того, що інші люди здійснюють за ними стеження в інтернеті? Зокрема, Асоціація провайдерів інтернет-послуг каже, що закони про захист інформації не дозволятимуть провайдерам переглядати зміст даних, що надходять через їхні мережі.
XS
SM
MD
LG