Доступність посилання

ТОП новини

Латентна коаліція, латентна опозиція, латентний парламент увійшли у латентну кризу


Тетяна Ярмощук Київ, 14 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні лідери парламентських фракцій планують зустрітися із Президентом. Тема: розблокування роботи Верховної Ради. З такою ініціативою виступив напередодні спікер Яценюк. І хоча Президент ще не вирішив, чи зустрічатиметься сьогодні із народними обранцями, він обіцяє робити усе, щоб парламент запрацював.


Парламент по суті справи не працює четвертий тиждень. Його блокаду опозиція пояснює боротьбою проти «листа трьох» стосовно приєднання до Плану дій щодо членства у НАТО. Однак багато експертів пояснюють дії опозиції відсутністю стратегії й бажанням виторгувати собі якійсь преференції. Але шанси на це в неї примарні, вважає політичний експерт Кость Бондаренко: «Опозиція зараз уже навряд чи зможе щось виторгувати. Час для торгів минув. Думаю, чим довше опозиція поводитиме себе таким деструктивним способом, тим більше шансів, що вони можуть наштовхнутися на дуже серйозну відповідь з боку Президента, а кроків для відповіді є дуже багато, головне проявити волю».

Спроби вбити клин між союзниками по коаліції

У зв’язку із блокуванням парламенту лабіринтами українського політикуму заклубочилися чутки про можливість переформатування коаліції. Не в останню чергу, щоб вбити клин між союзниками по коаліції. Втім, такі чутки падають на благодатний ґрунт. А зміни до закону про держзакупівлі, за який голосували всі, окрім НУНСу і Блоку Литвина, спричинили черговий привід обмінятися заявами. Керівник президентського Секретаріату Віктор Балога був категоричним у своїй критиці.

Наразі не доводиться говорити про зміну формату більшості, каже політолог Андрій Єрмолаєв. Проте нинішня ситуація засвідчила, що коаліція сьогодні існує лише на папері: «З одного боку, тут є факт інтриги, розігрування карти про можливу зміну коаліції, як вкидання, але поки що безпідставне. Але є і другий момент, який можна фіксувати вже, як аналітичний факт. Коаліції не існує, як політичної команди, яка б співпрацювала з урядом, у якої була б неоднозначна позиція по законодавчих ініціативах. І, можливо, саме це стало головним чинником і політичної нестабільності у парламенті, і де-факто підтримки блокування, щоб не проявити, що коаліції немає як більшості».

Як довго ще триватиме нинішня ситуація у парламенті? Дехто з експертів вважає, що, найімовірніше, нинішня латентна парламентська криза завершиться ще не скоро. Коаліція існуватиме лише номінально, а реально по кожному законопроекту доведеться займатися формуванням тимчасових більшостей задля забезпечення ефективного голосування.
XS
SM
MD
LG