Доступність посилання

ТОП новини

Мощі Святого Валентина зберігаються у Самборі на Львівщині


Ірина Перешило Київ, 14 лютого 2007(RadioSvoboda.Ua ) - У ІІІ столітті нашої ери у Римі імператор Клавдій видав наказ про те, що молоді люди, придатні до військової служби, не мають права одружуватися, бо це несприятливо позначається на загальному бойовому дусі армії. Але любов – це добро, що як у будь-якій нормальній казці обов’язково перемагає зло. Священик на ім’я Валентин не послухав імператора і продовжував весільні церемонії для закоханих, за що був засуджений до страти і вже посмертно став святим. Сьогодні важко знайти людину, яка б не знала, що 14-го лютого – всесвітній день закоханих. Однак мало хто навіть в Україні знає, що на Львівщині в маленькій церкві зберігають останки святого, який належить усім палким серцям.

«Молитва до Святого Валентина. Господи Боже, джерело любови, добра і милосердя. Ти через свого слугу, святого мученика Валентина лікував різні хвороби, а також приводив до християнського життя у подружжі закоханих».

Тисячі людей щороку приїжджають до Самбора, щоб у церкві Різдва Пресвятої Богородиці з такою молитвою звернутися до покровителя всіх закоханих Святого Валентина. У цьому храмі у маленькій скляній труні зберігаються мощі святого. У далекому травні 1759-го року вони були надіслані до Самбора Апостольською столицею з Риму. Так пише історик Юліан Рабій у книзі «Княжий город Самбір». Ці мощі, як стверджує автор, викопані на кладовищі Святої Прісцілли у Римі, де святий був священиком і близько 270-го року н.е. загинув мученицькою смертю. До Самбора реліквію надіслали з поважною грамотою, яка засвідчувала автентичність мощів. Вона зберігалася у храмі впродовж століть, до приходу на Західну Україну радянської влади, потім безслідно зникла.
У маленькій скляній труні зберігаються мощі Святого Валентина у Самборі.


«Була грамота, яка на сьогодні не збереглася. У часи тоталітаризму вона була знищена. У Ватикані в архіві було знайдено лише запис, що священномученик Валентин є покровителем Перемисько-Самбірської єпархії. Історія засвідчує, що в тому часі Ватикан розсилав своєрідні реліквії по різних єпархіях – як і духовна підтримка, і як винагорода за ті чи інші речі. Тому Самбір отримав таку чудесну реліквію», сказав парох церкви Різдва Пресвятої Богородиці отець Богдан Добрянський.

Покровителя усіх закоханих також вважають цілителем від так званої чорної хвороби – епілепсії. І біля мощів святого, як розповідають у церкві Різдва Пресвятої Богородиці, відбулося кілька чудесних зцілень від цієї страшної недуги. Але найбільше до великомученика приходять і просять подарувати чи повернути кохання. Їдуть з України, Польщі, Італії. Нещодавно до Самбора приїжджала жінка з Польщі і подарувала церкві маленьке серце, виготовлене із золота. З’ясувалося, що рік тому біля мощів святого вона просила повернути кохання в родину сина і невістки. І тепер прибула подякувати за те, що кохання повернулось. Сьогодні, 14-го лютого, єдиний день у році, коли з бічного престолу церкви Різдва Пресвятої Богородиці знімається скляний саркофаг і труна з мощами Святого Валентина виставляється до почитання на тетраподі в центрі церкви. І на урочистій службі звучатиме молитва.

«Благаю Тебе, Господи, через Його заступництво дати і сьогодні ласку для тих, хто з вірою і любов’ю до Тебе прибігає. Амінь».
XS
SM
MD
LG