Доступність посилання

ТОП новини

Проект резолюції у Конгресі США про Україну й НАТО


Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 14 лютого 2008. (RadioSvoboda.UA) - Сенат Сполучених Штатів, верхня палата Конгресу, розглядає проект резолюції на підтримку бажання України та Грузії приєднатися до оборонного Північно-Атлантичного Альянсу.

Проект резолюції номер 439 склав і представив колегам сенатор Ричард Луґар. До нього одразу приєднався Джозеф Байден, голова Сенатської комісії закордонних справ. Документ закликає союзників Америки – держави НАТО – визнати важливий характер зусиль України та Грузії щодо вступу до альянсу з тим, щоб уже навесні цього року запропонувати цим двом країнам так званий «План дій на шляху до членства».

Як наголосив сенатор Лугар, «лідери Грузії та України чітко виявили бажання приєднатися до НАТО, і обидві країни досягли подиву гідного прогресу з тим, щоб відповідати стандартам НАТО». Лугар додав, що «потенційне членство у НАТО заохочує новонароджувані демократії до прагнення прогресу у таких ділянках, як верховенство закону і розвиток громадянського суспільства. Ближчі стосунки з НАТО сприятимуть цим вартостям і поліпшать нашу обопільну безпеку», – сказав сенатор.

За його словами, «від кінця холодної війни НАТО еволюціонує, розвиваючись і прагнучи відповідати новим потребам безпеки у 21-му столітті. У цю епоху загрози членам НАТО набули транснаціонального характеру на відстанях, далеких від їхніх географічних кордонів». Проект резолюції визначає Грузію та Україну як «сильних союзників, що досягли значних успіхів у газузях оборони, демократії та прав людини» і доходить висновку, що «міцніші, глибші відносини між урядом Грузії, урядом України і НАТО будуть... корисними для цих країн і для членів НАТО». Разом з тим сенатор Лугар зазначив: «Я певен, що президенти Саакашвілі та Ющенко усвідомлюють, що членство в НАТО не буде можливим без підтримки з боку їхніх виборців».
XS
SM
MD
LG