Доступність посилання

ТОП новини

Новітній шлях «із варяг у греки»: зустріч міністрів закордонних справ ЄС і Чорноморського регіону


Богдана Костюк Сьогодні Київ – столиця європейської дипломатії. Тут зібралися міністри закордонних справ Євросоюзу і Чорноморського регіону, щоб втілити у життя нову регіональну ініціативу Європейської комісії «Чорноморська взаємодія».


Сьогодні Київ – столиця європейської дипломатії. Тут зібралися міністри закордонних справ Євросоюзу і Чорноморського регіону, щоб втілити у життя нову регіональну ініціативу Європейської комісії «Чорноморська взаємодія».

Україна вперше приймає такий масштабний політичний форум, тож спочатку кілька цифр, наведених Міністерством закордонних справ: до Києва прибули сорок делегацій, 15 з них очолюють міністри закордонних справ. Серед учасників київського зібрання Президент України Віктор Ющенко й комісар Єврокомісії з питань зовнішніх відносин Беніта Ферреро-Вальднер. Роботу форуму висвітлюватимуть близько двохсот журналістів.

«За результатами міністерської зустрічі планується ухвалення Спільної заяви. У рамках зустрічі міністрів країн – членів ЄС, і країн Чорноморського регіону обговорюватимуться основні питання з реалізації проектів регіонального значення, спрямованих на об‘єднання транспортної системи, досягнення енергетичної безпеки, стабільності у регіоні», – повідомив Речник МЗС Василь Кирилич.

Ці питання турбують не лише політиків, а й людей бізнесу, адже головне завдання Організації чорноморського економічного співробітництва – одного з ініціаторів київського форуму – це поглиблення торговельно-економічних стосунків між країнами Чорномор‘я та Євросоюзу. Таке собі сучасне відновлення «шляху з варяг у греки», каже генеральний секретар ОЧЕС Леонідас Хризантопулос.

Україна по-новому будує свої відносини з ЄС

Проведення форуму дозволить Україні повернути собі історичну славу «перехрестя» політичних та торговельно-економічних шляхів, поліпшить її імідж в Європі, заявив міністр закордонних справ Володимир Огризко. Він зазначив, що, проводячи форум, Україна нагадає про свою європейськість: «Ми не сприймаємо себе у статусі сусідів Європи, бо ми не є сусідами, ми частина Європи. Інтегральна частина Європи. І ми бачимо своє майбутнє не сусідським, а європейським».

З українським міністром згоден і голова представництва Єврокомісії в Україні Ієн Боуг: «Україна по-новому будує свої відносини з ЄС, адже, з одного боку, вона долучилась до Світової організації торгівлі. Зі свого боку, Євросоюз у рамках програми «Чорноморська ініціатива» надає імпульс співпраці країнам Чорномор’я. Тож зараз варто зосередитись на виробленні конкретних механізмів для здійснення цієї програми, як країнам ОЧЕС, так і Євросоюзові».

Які можуть бути реальні результати форуму для України? Передовсім, це перехід до реальних кроків у використанні альтернативних російським джерел енергопостачання, а також можливість взяти участь у розбудові транспортної інфраструктури вздовж узбережжя Чорного моря.

Матеріал до теми:

•&nbsp Конкретний зміст для ініціативи Європейської комісії «Чорноморська взаємодія»
XS
SM
MD
LG