Доступність посилання

ТОП новини

Володимир Огризко: З боку України ніколи не буде загрози для Росії незалежно від того, чи стане Україна членом НАТО


Так міністр закордонних справ України відреагував на заяви Президента Росії Володимира Путіна. Російський Президент на своїй сьогоднішній прес-конференції повторив, що в разі вступу України до НАТО і розміщення баз країн НАТО чи західних систем протиракетної оборони на українській території Росія може націлити на Україну свої ракетні системи.

Так міністр закордонних справ України відреагував на заяви Президента Росії Володимира Путіна.

«Українська Конституція передбачає, що на території України ніколи не можуть бути розміщені іноземні військові бази. Україна сама, за власною ініціативою, відмовилась від третього за потенціалом ядерного озброєння у світі. Тому з території України загрози для Росії нема і не буде. Це відповідь про те, чи є Україна у НАТО загрозою для Росії. Ні, Україна у НАТО не є загрозою для Росії», – наголосив український міністр.

Російський Президент на своїй сьогоднішній прес-конференції повторив, що в разі вступу України до НАТО і розміщення баз країн НАТО чи західних систем протиракетної оборони на українській території Росія може націлити на Україну свої ракетні системи.

«За наявною в мене інформацією, більшість громадян України проти вступу до НАТО. Менше з тим, керівництво України взяло і підписало папірчик про початок процесу приєднання. Це що, демократія? Хто спитав громадян країни, хочуть вони цього чи ні?» – заявив Путін.

Учора він уже висловлював погрозу націлити на Україну російські ракети після зустрічі з Президентом України Віктором Ющенком.

Ці заяви Путіна вже різко скритикували у США і в НАТО.

Минулого місяця український Президент, спікер і прем’єр звернулися до Генерального секретаря НАТО з проханням розглянути можливість для України приєднатися до Плану дій щодо членства в організації на саміті в Бухаресті у квітні.

За даними січневого опитування, тим часом іще понад половина опитаних мешканців України проти вступу держави до НАТО, але кількість супротивників вступу зменшилася порівняно з попередніми роками.

Українське керівництво наголошує, що приєднання України до Північноатлантичного союзу відбудеться з урахуванням результатів референдуму про це, який відбудеться після запрошення України вступати до НАТО.

Матеріали до теми: • «Тиск Росії насправді має певні позитиви для України» – аналітик Сергій Згурець • Речник НАТО про російські погрози Україні: Про вступ нових членів вирішуватиме сам Північноатлантичний союз, але не Росія • Олександр Чалий: Заяви Президента Росії про можливе націлення ракет на Україну свідчать про відверту дискусію між державами • Росія перенацілить свої ракети на об’єкти протиракетної оборони США, якщо вони з’являться у Чехії та Польщі або Україні • Путін заговорив про націлення на Україну ядерних ракет • Кондоліза Райс про погрози Росії Україні: «Гідна засудження риторика, яка йде з Москви, неприйнятна» • Україна з газом і перспективою опинитися під прицілом російських ракет. (Огляд європейської преси) • Співпраця України з НАТО не зашкодить українсько-російським відносинам, заявив у Москві Віктор Ющенко
XS
SM
MD
LG