Доступність посилання

ТОП новини

Литва презентує себе в Україні: розпочались «Дні Литви в Україні – 2008»


Людмила Пилип Рига, 14 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Упродовж 2008 року Литва, яка відзначає цими днями 90-ту річницю відновлення своєї державності після розпаду Російської імперії, презентуватиме в Україні свою культуру, мистецтво, історію та економіку. Литовська сторона сподівається, що в перебігу «Днів Литви в Україні – 2008» будуть започатковані спільні українсько-литовські проекти, що матимуть продовження і сприятимуть розвиткові культурного діалогу між двома дружніми країнами.

У четвер у Києві міністри культури і закордонних справ Литви та України урочисто відкрили «Дні Литви в Україні – 2008». А розпочали Рік литовської культури зірки світового рівня – Владімірас Чекасінас та Пятрас Ґенюшас.

Своїм віртуозним виконанням імпровізації класичної фортепіанної музики і експресивного джазу «Диверсії в класику» вони засвідчили, що на українців цього року очікує дійсно унікальна програма знайомства з сучасною Литвою.

Це Радіо Свобода підтвердила і аташе з питань культури Посольства Литовської Республіки в Києві Ґабріеле Жайдітє.

За її словами, у програмі Днів Литви є дві лінії: «Одна, якщо можна так сказати, презентаційна: відбудуться виставки відомих литовців, зокрема Мікалоюса Чюрльоніса, заплановані гастролі литовських театрів – це те, що стало уже символом Литви. З іншого боку заплановані проекти, орієнтовані на двостороннє співробітництво, що триватиме й надалі, зокрема, спільні лабораторії театрів, спільні проекти художників – литовських та українських».

Багата програма по всій Україні

Відвідати художні виставки, презентації сучасної литовської літератури, концерти, творчі лабораторії, побачити кіно і театральні проекти, що отримали світові нагороди, а також ознайомитися з литовським товаром та литовськими стравами матимуть змогу не лише кияни, каже Ґабріеле Жайдітє.

«Ми плануємо провести Тиждень литовської культури в Криму. Там буде кіно, дитячий театр, концерт органної музики, дві виставки. Також пройде Тиждень литовської культури у Львові. Ми плануємо в Одесі, Харкові та Кам’янець-Подільську представити проекти, в яких братиме участь не тільки литовська сторона. Ми будемо працювати з українськими митцями, а в деяких випадках і з митцями з інших країн», – каже аташе з питань культури литовського посольства.

За словами Ґабріеле Жайдітє, у перебігу «Днів Литви в Україні» багато уваги приділятиметься молоді та юнацтву. Відбудуться гастролі юнацького та лялькового театрів із Литви, показ фільмів для юнацтва. Литовські письменники візьмуть участь в Книжковому ярмарку дитячої літератури, який відбудеться у травні в Києві.

Діалог культур

Організовуючи «Дні Литви в Україні», литовська сторона прагне, щоб вони стали ще одним кроком у спілкуванні та взаємному порозумінні литовців і українців.

«В Україні є багато того, чому ми можемо навчатися, чого ми не знаємо і від чого можемо стати багатшими. Тому, якщо говорити концептуально і символічно про ідею програми, то це діалог культур. Хотілось би, щоб цей діалог склався між нашими країнами. І не тільки між країнами, а й між людьми», – сподівається Ґабріеле Жайдітє.

Литовці очікують, що найближчим часом вони зможуть ознайомитися і з українськими здобутками в себе вдома уже в перебігу «Днів України в Литві».
XS
SM
MD
LG