Доступність посилання

ТОП новини

Весільний бум. Невже тільки День святого Валентина спонукав?


Наталка Коваленко, Олександр Лащенко Сьогодні, у День закоханих, в Україні очікується рекорд із кількості весіль. За статистикою Міністерства Юстиції України, саме 14 лютого цього року, високосного, вирішили стати на рушник 710 пар. Таким чином, побитий рекорд минулого року, коли в День святого Валентина побралися 699 пар. Хоча в інші дні у середньому в Україні беруть шлюб максимум 500 молодят. Чому ж українці кинулися одружуватися?

ГЛАС НАРОДУ:
З чим, на Ваш погляд, пов''язаний весільний бум в Україні?
Андрій, соціолог:
- Збільшення кількості весіль пов''язана з тим, що уряд збільшив виплату на дітей, тому люди хочуть одружитися, наклепати дітей і заробити гроші.
Наталія Євгенівна, пенсіонерка:
- Якщо весілля в День закоханих, то це нібито приносить щастя. І народжуваність збільшується і шлюбів кількість зростає. Мабуть, працює програма Президента України.
Віктор, економіст:
- Так, напевно, відбувається тільки у Києві і навколо Києва, де зібрані найбільші капітали. Рівень життя у великих містах набагато перевищує будь-яку глибинку.
Ірина, студентка:
- Я дуже здивована, бо вважала абсолютно навпаки. Весна скоро. От і з''являється відчуття закоханості.
Дмитро, студент:
- Сам статус цього дня зближує людей і зменшує бар''єр між ними. Наша країна росте, і демографічна ситуація вирівнюється.
У Центральному столичному РАГСі...

Кияни і гості столиці святкують день любові. 14 лютого 2007 року
У Центральному РАГСі Києва саме сьогодні вирішили розписатися 32 наречених. А от розлучатися саме в цьому РАГСі сьогодні не став ніхто. Охочих взяти шлюб не залякав навіть снігопад, у полоні якого була зранку столиця. Із молодятами поспілкувалася у РАГСі кореспондентка Радіо Свобода Марічка Набока.

«Входжу до Центрального РАГСу міста Києва. Помічаю спокійну пару у звичайному одязі, що сидить на дивані. Виявляється, що це наречені Ален і Аня, які чекають своєї черги.

«Ми вибрали цей день, щоб він був підтвердженням нашого кохання. Це міжнародне свято, особливий день, який ми ніколи не забудемо».

Молоді вирішили просто офіційно зареєструвати свій шлюб. Гучне свято з поєднанням різних традицій відбудеться на Батьківщині майбутнього чоловіка – в Камеруні. А на сьогодні молодята не планували пишних урочистостей.

Розпорядниця весіль Марія розповідає, що сьогодні весіль досить багато, як для високосного року і для буденного зимового дня.

«Минулого року було 18. У нас сьогодні 12 пар, як для високосного року це багато. А більшість українців дотримуються прикмет. Дуже великого ажіотажу не було. Ті, хто хотіли, потрапили».

Уже на вулиці я зустріла чергову пару наречених. Вони були також удвох, без будь-яких весільних атрибутів. Здається, сьогодні в центральному РАГСі переважали не зовнішні прикраси, а почуття в серцях закоханих. Все- таки далося взнаки те, що сьогодні День святого Валентина».

Максимум одружень і мінімум розлучень

Сьогоднішній день є в Україні рекордним не лише за максимумом одружень, а й за мінімумом розлучень. Про це розповіла Радіо Свобода речниця Міністерства юстиції України Лія Ільченко.

«Статистика органів реєстрації актів цивільного стану громадян (РАЦС) свідчить, що кількість заяв, поданих в Україні на реєстрацію шлюбів 14 лютого, перевершує навіть минулорічний рекорд. Незважаючи на те, що у високосний рік традиційно фіксується спад охочих одружитися, у 2008 році 14 лютого планують укласти шлюб 710 пар. Для порівняння, у передвисокосний 2007 рік у цей день в Україні одружилося 699 пар.

Такі показники, відзначив Міністр юстиції, у кілька разів перевищують середню кількість шлюбів, що зазвичай укладається в будні дні.

Разом з тим, кількість розлучень, що запланована на 14 лютого, вкотре б‘є рекорди мінімуму. Якщо в 2007 році в День закоханих розлучилося 74 пари, то 14 лютого 2008 року планують розлучитися 62 пари. При тому, що в середньому за день в Україні розлучається близько 400 пар».

Українці сміливіше стають на рушник

Зростання кількості весіль в останні роки не є випадковістю, вважає експерт, співробітниця Інституту демографії та соціальних досліджень Ірина Курило. На її думку, при всіх складнощах, у житті з’являється більше стабільності й українці сміливіше стають на рушник:

«За останні роки є дійсно збільшення шлюбності за рахунок економічної й соціальної стабілізації. Якщо раніше люди не поспішали, то зараз справляє вплив стабільність. Крім того, йде демографічна хвиля, так як на сьогодні беруть шлюб контингенти, народжені в середині-кінці 80-х років минулого століття, залежно від того, наскільки молоді люди вступають у шлюб. Якщо брати сьогоднішній день, то це, скоріше, данина моді. Люди бажають зареєструватися в якийсь визначний день. Наприклад, 7 липня 2007 року теж був весільний бум».

Думка письменника

Книговидавець і письменник Дмитро Капранов коментує бум весіль в Україні у День святого Валентина без захоплення.

«Це ми так ідемо в Європу. Через День святого Валентина і Хелловін. Це наш історичний шлях до Європи, похапцем. Ну, чесно кажучи, нам би було байдуже, коли б ці свята не витісняли наші українські традиції. Як відомо, жіноче свято Маланка зараз повністю ігнорується. То у нас Роза Люксембург шанується 8 березня, тепер святий Валентин. І наші традиційні свята витіснені. Хоча, коли ми вчилися у Свердловську, студенти із Монголії нас навчили простому правилу, що завжди потрібно святкувати і чужі, і свої свята, так їх стає удвічі більше».

Думка священика

Забобонні люди просторікують про високосний рік, що, мовляв, не варто одружуватися, бо це принесе нещастя. Водночас переконують, що нібито наступні два роки (2009-й та 2010-й) – роки вдови та вдівця, які за повір''ями є несприятливими для одруження. Священик української православної церкви Київського патріархату, отець Сергій називає такі твердження невіглаством.

«Шлюб – це конкретна ситуація двох конкретних людей. Найкращий час для шлюбу і найкращі умови й обставини підказує життя, віра й Бог. Подібні узагальнення, наприклад, щодо високосного року, з точки зору будь-якої православної людини – це невігластво, м’яко кажучи».

Тим часом в Італії незабаром День святого Фаустина

Тим часом в Італії, на відміну від України, спостерігається весільний спад, зазначає кореспондентка Радіо Свобода Наталка Кудрик. Зараз у цій державі реєструють удвічі менше шлюбів, ніж 30 років тому.

«Хоч Італія й досі вважається країною з міцними сімейними традиціями, діти дедалі частіше народжуються у громадянських шлюбах. І День святого Валентина зовсім не є романтичним приводом. Одинаки становлять в Італії 11% від загального населення країни. Причому багато з них вирішили не змінювати свій сімейний стан. Юнаки і дівчата збираються разом в День одиноких сердець, що відзначається завтра, 15 лютого, у День святого Фаустина».

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG