Доступність посилання

ТОП новини

Дорослі скандали навколо «Дитячого світу» у Дніпропетровську


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 14 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У Дніпропетровську новий скандал навколо забудови центру міста. Приватна фірма огородила парканом будівлю одного з найстаріших магазинів, універмагу «Дитячий світ», щоб спорудити на його місці новий торговельно-розважальний центр. Між тим, як з’ясувалося, проект ще не узгодили дозвільні служби.

«Дитячому світові» в центрі Дніпропетровська торік виповнилося рівно півстоліття. Чотириповерхова кам’яна будівля, пофарбована в коричневе, за радянських часів була одним із найулюбленіших магазинів для дорослих та малечі.

Зараз споруда огороджена парканом. От-от мали розпочати демонтаж, але не встигли.

Перший скандал розгорівся навколо території. Виявилось, що фірма-забудовник вилізла за межі земельної ділянки універмагу і вкрала у пішоходів частину тротуару.

Начальник міського земельного управління Євген Бачев обурений: «Тротуар загородили, ніяких документів немає. Це самовільне захоплення. Треба звернутись до державної земельної комісії, щоб провели перевірку і відновили законність».

А втім, вкрадений тротуар – це ще півбіди. Наразі з’ясувалось інше: увесь проект, такий розрекламований владою у рамках підготовки до «Євро-2012», насправді дозволу на реалізацію не має. Громадських слухань він не пройшов, архітектурним управлінням не затверджений.

Міський голова Іван Куліченко тепер виправдовується: «Робочий проект на будівництво не пройшов узгодження Головного архітектурно-планувального управління, але концепція забудови узгоджена. Тільки робочої документації ще немає».

Хто вирішить долю будівлі?

Проект демонтажу «Дитячого світу» з’явився ще наприкінці минулого року. Тоді міська влада заявляла: історичної цінності споруда не має, тільки псує обличчя міста. Тепер говорять інше: будівля пам’яткою архітектури таки є – і шукають відповідальних за її долю.

Міськвиконком вказує на область, мовляв, хай там вирішують, а народні обранці кличуть на допомогу громадськість – як-от депутат міської ради Олексій Тишкін: «Дуже хотілося, щоб ця ситуація була взята під громадський контроль, щоб ми могли з чистою совістю ухвалити рішення. Адже є думка мешканців щодо збереження історичного центру».

Що ж до громадськості Дніпропетровська, то вона вже висловила свою думку. Щоправда, не на слуханнях, яких так і не провели, а під стінами міськради, влаштувавши пікет.

Один із активістів акції Віктор Трухов сказав Радіо Свобода: «Мер виступає, ще не маючи затвердженого проекту, і каже, що ми знесемо „Дитячий світ“, і показує проект забудови, яка могла б хіба що прикрасити якийсь завод: ніякої естетики, ніякої динаміки форм».

На думку активіста, йдеться про «грубе порушенням закону про охорону культурної спадщини й ігнорування думки народу». За його словами, «більше як 80% мешканців категорично проти знесення».

Наразі паркан перед «Дитячим світом» стоїть, як і стояв. Міська влада обіцяє поки не розпочинати ніяких робіт. Між тим навіть через огорожу чутно: усередині будівлі вже стукотять.
XS
SM
MD
LG