Доступність посилання

ТОП новини

«Чорноморська синергія» у дії: підсумки київського форуму


Богдана Костюк Київ, 14 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У день Святого Валентина у Києві найбільше усмішок і приязних розмов було на форумі міністрів закордонних справ країн Євросоюзу і Чорноморського регіону. Подібне зібрання – перше в історії співпраці між ЄС та Чорномор’ям. Його учасники визначили пріоритети співпраці між Євросоюзом та Чорноморським регіоном, а також поміж країнами-членами Чорноморського економічного співробітництва.

За 15 років існування Організація Чорноморського економічного співробітництва (ОЧЕС) – структура, що поєднала країни Чорномор’я, – здійснила чимало проектів, корисних для регіону.

Серед них модернізація транспортної інфраструктури Чорномор’я, вироблення спільних підходів до питань безпеки, співпраця для збереження екологічного і культурного розмаїття Чорноморського регіону – це «Київська культурна ініціатива» та ініціатива «За чистий Дунай».

Відкриваючи київський форум, Президент Віктор Ющенко наголосив, що на порядку денному у Чорноморському регіоні мирне розв’язання так званих «заморожених конфліктів» у Придністров’ї та Абхазії, а також боротьба з тероризмом, незаконною торгівлею людьми, контрабандою зброї і наркотиків.

Євросоюз довго придивлявся до ОЧЕС, аж нарешті минулого року започаткував програму «Чорноморська синергія», або ж «Чорноморська взаємодія». Її мета – посилити співпрацю Чорноморського регіону та ЄС.

Як повідомила журналістам учасниця форуму, Єврокомісар із питань зовнішніх відносин Беніта Ферреро-Вальднер, пріоритетними напрямками здійснення програми визначено енергетику, транспорт, охорону довкілля, міграцію і боротьбу з транскордонною злочинністю.

«Із приєднанням Болгарії і Румунії до Євросоюзу ЄС вийшов на береги Чорного моря. І тепер ми можемо говорити про конкретне втілення і наших ініціатив у рамках „Чорноморської синергії“, і ініціатив країн Чорноморського регіону. Тепер ми можемо приділяти більшу політичну увагу цій частині світу, цьому регіонові і завдяки цьому пожвавити стосунки з Росією, Туреччиною, східними сусідами ЄС», – заявила комісар Ферреро-Вальднер.

І цікаво, і результативно

Міністр закордонних справ України Володимир Огризко переконаний, що київський форум став імпульсом до здійснення конкретних проектів у рамках «Чорноморської синергії», що піде на користь і Україні, і її сусідам.

А державний секретар (заступник міністра) Міністерства закордонних справ Словенії, держави, яка головує зараз у ЄС, Андрей Штер висловив велике задоволення нинішньою зустріччю: за його словами, вона була «не лише цікавою, але й результативною».

«Із виступів учасників я побачив, наскільки важливо поглибити співпрацю і надати їй вигляду конкретних проектів, гідних втілення – і у рамках ЄС, і у рамках ОЧЕС, і у рамках політики сусідства Євросоюзу, і просто поміж окремими державами», – сказав чільний словенський дипломат.

Отже, київський форум підштовхнув країни ЄС та ОЧЕС до реальних проектів, які здійснюватимуться у Чорноморському регіоні за сприяння Євросоюзу. Як заявила Беніта Ферреро-Вальднер, офіційний Брюссель готовий надавати на ці проекти до одного мільярда євро на рік.
XS
SM
MD
LG