Доступність посилання

ТОП новини

Уряд Сербії ухвалив рішення про скасування ймовірного проголошення незалежності Косова


Анамарія Рамач Белград, 15 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) — Кабінет міністрів Сербії ухвалив рішення про анулювання акту проголошення незалежності провінції Косово, якщо такий акт буде ухвалений в односторонньому порядку тимчасовими органами самоврядування краю, що очікується у неділю.

Уряд Сербії вимагає негайного скликання позачергової сесії парламенту, на якій було б підтверджене нинішнє рішення виконавчої влади. Документ складається з дев’яти пунктів. У ньому зазначається, що Косово є невід’ємною частиною єдиної та неподільної Сербії. Уряд при цьому посилається на Конституцію Сербії та Хартію ООН. Рішення також анулює усі ухвали Євросоюзу стосовно відправки місії у Косово. Така місія, на думку сербського уряду, не має правового значення, і тому Сербія не має ніяких обов’язків перед ЄС.

У тексті рішення жодним словом не згадано албанців, хоча вони становлять понад 90 відсотків з-поміж двох мільйонів мешканців краю. Згадані лише серби та «усі громадяни Косова».

Прем’єр Воїслав Коштуниця на прес-конференції після засідання сербського Уряду заявив: «Уряд Сербії цим рішенням підтверджує, що серби та усі громадяни автономного краю Косово і Метохія, які визнають державну Сербію, є повністю повноправними та рівноправними громадянами Республіки Сербії. Вони мають повне право не визнавати нелегальні акти стосовно проголошення односторонньої незалежності».

Проголошення незалежності очікується у неділю 17 лютого. Прем’єр-міністр Коштуниця закликав косовських сербів не покидати свої домівки і дав їм слово, що Сербія «забезпечить нормальні життєві умови для сербських людей у провінції». У рішенні уряду сказано, що Сербія не буде співпрацювати з місією Євросоюзу в Косові. Важко сказати, як це впливатиме на подальші стосунки Сербії з європейськими країнами та зі США.
XS
SM
MD
LG