Доступність посилання

ТОП новини

Серед кандидатів на посаду президента Чеської Республіки очевидного фаворита немає


Оксана Пеленська Прага, 15 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні на Празькому Граді вдруге зійдуться члени парламенту, щоб обрати нового президента Чеської Республіки. Та за тиждень, що минув між першим і другим колом виборів, ситуація не прояснилась, швидше, навпаки. Збільшилась кількість кандидатів на посаду президента з двох до трьох і знову депутати не домовились, як обиратимуть президента – відкритим чи таємним голосуванням.

Як тільки преса не називає чеські президентські вибори – і виставою, і скандалом, хаосом і спекуляцією. Міняються порівняння та епітети, незмінним залишається основне: і за кілька годин до початку другого кола виборів навіть найсміливіші аналітики не наважуються прогнозувати, хто ж стане третім президентом країни: нині чинний президент Вацлав Клаус, якого висунула владна коаліція, чи професор економіки, кандидат від опозиційної пролівої соціально-демократичної партії, американський громадянин чеського походження Ян Швейнар. А можливо, Яна Бобошикова, висунута всього 2 дні тому комуністичними депутатами? Саме ця кандидатура остаточно сплутала всі карти.

Чехи масово роблять ставки в тоталізаторах

Виглядає, що з п’яти парламентських партій немає двох з однаковим чи близьким ставленням до кандидатів. Ситуацію ускладнює і той факт, що досі не відомо, як відбудуться вибори – відкритим чи таємним голосуванням. Чеський політолог Петр Ул зазначив: «Ситуація дуже ускладнена тим, що приблизно половина з тих, хто обиратиме президента, а це 281 особа – 200 депутатів і 81 сенатор, хоче президентом мати Вацлава Клауса, друга половина - Яна Швейнара. Вплив на ситуацію в разі таємного голосування (а гадаю, що так і буде) матиме, по суті, кожний. На мою думку, третій кандидат на посаду президента – пані Бобошікова– не грає тут жодної ролі. Але чи буде обраний президент, не знаю, мабуть, дійде до третього кола виборів».

Ну, а самі прагматичні чехи вирішили скористатись з заплутаної ситуації. Вони масово роблять ставки в тоталізаторах, причому вже не на ім’я нового президента, а на те, чи взагалі сьогодні вибори відбудуться. Зрештою, за останнім опитуванням громадської думки, понад 65 відсотків чехів виступають за прямі президентські вибори.
XS
SM
MD
LG