Доступність посилання

ТОП новини

Павлоградський хімічний завод розпочинає «пілотний проект» з утилізації застарілих боєприпасів


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 15 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Цього року Україна серйозно візьметься за утилізацію своїх застарілих боєприпасів. Принаймні, так запевняє міністр оборони України Юрій Єхануров. Основним підприємством, на якому вестимуть роботи, визначили Павлоградський хімічний завод на Дніпропетровщині. Міністр особисто їздив на підприємство, щоб домовитись про «пілотний проект».

Павлоградці проти утилізації
Павлоградський хімічний завод є провідним підприємством України у сфері утилізації ракетного палива та боєприпасів. За домовленостями у рамках проекту Україна-НАТО «Партнерство заради миру», тут планували дати раду 15 тисячам тонн боєприпасів та майже 10 мільйонам одиниць протипіхотних мін.

А втім, багато чого з запланованого наразі залишилося на папері. Минулого року через складність тендерних процедур підприємство утилізувало лише 10% від належного.

Про що промовчав міністр

Цього року новий міністр оборони обіцяє зміни. Відомство вже домовилось із керівництвом хімзаводу про початок «пілотного» проекту: підприємству передадуть на утилізацію один із найпотужніших арсеналів застарілої зброї. Відповідно, завод зможе розраховувати на державну підтримку і кошти. Однак на запитання журналістів щодо того, який саме склад отримає хімзавод, чи бува не Новобогданівський, міністр не відповів: «Як кажуть, доріжку підготували. Як добрі виробничники, посиділи з олівцем в руках і домовились... Який саме арсенал?.. Ой, ой-ой-ой. Карту треба розгорнути… Все».

А втім, утилізація застарілих боєприпасів у місті з населенням понад 100 тисяч людей викликає занепокоєння. Упродовж кількох останніх років мешканці Павлограда вимагають прибрати небезпечне, на їхню думку, виробництво з території міста, проводять акції протесту, влаштовують громадські слухання. Керівник Національного космічного агентства України, якому підпорядковане підприємство, Юрій Алексєєв заспокоює: загрози нема. І показує на трубу для викидів: «Ось з цієї труби кожні дві години лабораторія знімає проби газів. Якщо ми бачимо, що наближається до граничних розмірів концентрації, то установка призупиняє виробництво. Тобто усе робиться за санітарними нормами, затвердженими в Україні, а вони у нас одні з найжорсткіших у світі».

«Акції протесту є замовними»

Слова керівника Національного космічного агентства підтверджує і гендиректор Павлоградського хімічного заводу Леонід Шиман. Акції протесту, які раніше проходили у Павлограді, він вважає замовними, і ще раз наголошує: виробництво безпечне для довкілля і людей: «У нас є система чотирирівневого екологічного моніторингу. Робимо заміри у зоні семи кілометрів, де розташовані населені пункти. За останні 7 років впливу нашого підприємства не зафіксовано. У нас практично немає твердих відходів, бо вони використовуються в інших процесах».

Цього року в Україні збираються утилізувати до 70 тисяч тонн застарілих боєприпасів. Кожна друга тонна припаде на Павлоградський хімзавод. Скільки ж усього у державі накопичилось непридатного озброєння, точно не знає навіть міністр оборони. Цифра коливається від 700 тисяч до 2,5 мільйонів тонн.
XS
SM
MD
LG