Доступність посилання

ТОП новини

Президент Єкрокомісії Жозе Мануель Баррозу говорив у Ризі про найголовніше


Людмила Пилип Рига, 15 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – 14-15 лютого в Латвії з візитом перебував президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу. Він, зокрема, поінформував латвійців про переваги Лісабонської угоди. А в перебігу зустрічі з очільниками Латвії високопосадовець говорив про необхідність лібералізації внутрішнього енергетичного ринку ЄС. Сторони також обговорили ситуацію в Косові та відносини ЄС з Росією.

Жозе Мануель Баррозу взяв участь у конференції «Лісабонська угода: як вона на нас вплине». Мета цього заходу – залучити громадськість до дискусії про Лісабонську угоду, яка була ухвалена 13 грудня 2007 році, про її значення для латвійської політики.

У Латвії Лісабонську угоду має ратифікувати Саейм країни і, за прогнозами місцевих політологів, документ, ймовірно, без жодних ускладнень ратифікують латвійські депутати.

«Питання, які ми обговорювали, були важливими як для Латвії, так і для Євросоюзу в цілому. Зокрема, питання про Лісабонську угоду, яку ми збираємося ратифікувати найближчим часом. Сподіваємось, що це зроблять інші країни ЄС», – повідомив прем’єр-міністр Латвії Івар Годманіс.

Лібералізація енергетичного ринку ЄС вигідна всім

Під час зустрічі з представниками латвійського політикуму Жозе Мануель Баррозу приділив значну увагу питанням енергетики, зокрема планам Європейської комісії лібералізувати внутрішній енергетичний ринок ЄС. Латвія є однією з тих країн, які виступають проти того, щоб енерговиробники втратили контроль над шляхами постачання енергії, якими вони володіють. Баррозу зазначив, що ЄС повинен мати спільну позицію у сфері енергетики: «Ми в Єврокомісії просували принцип розподілу виробництва та постачання енергії. Це треба для того, щоб мати дійсно конкурентоспроможний внутрішній ринок енергії без монополій у деяких державах-членах ЄС. Це сприяє подорожчанню енергії і це не завжди гарантує диверсифікацію ринку енергії, яка надходить з третіх країн та не дає впевненості щодо безпеки постачання енергоресурсів. Є декілька шляхів. Тут Єврокомісія відіграє ключову роль, але країни ЄС не мають єдиного підходу. Зараз ми намагаємось обговорити це питання, в тому числі й з Латвією, і я впевнений, що ми зможемо досягти компромісу», – зазначив Жозе Мануель Баррозу.

Навколо майбутнього Косова

Сторони також обговорили відносини Євросоюзу з Росією та питання щодо визнання незалежності Косова. «Хочу наголосити, що країни ЄС визнали: статус-кво Косова не може залишатися таким, яким він є зараз. Це є причиною того, що держави ЄС погодилися на місію ESDP (Європейська політики у сфері безпеки та оборони) в цій країні. Хочу сказати, що позиція Єврокомісії і Комісара ЄС з питань зовнішньої політики є такою, що може з’явитись декларація про незалежність. При цьому хочу зазначити, що як Косово, так і Сербія у майбутньому входитимуть до складу єдиної Європи, вони вже є частиною Європи. І всі питання вирішуватимуться з усією відповідальністю і поглядом у майбутнє – європейське майбутнє Сербії і Косова», – зазначив президент Європейської комісії під час візиту до Латвії.

Жозе Мануель Баррозу висловив сподівання, що Латвія зможе подолати економічні труднощі, зокрема високу інфляцію, і виконати необхідні критерії для приєднання до єврозони. Через високу інфляцію, яка досягла останнім часом 15%, Латвія не зможе приєднатися до єврозони 2009 року, як планували раніше.
XS
SM
MD
LG