Доступність посилання

ТОП новини

Чи змінилася сицилійська мафія після гучних арештів?


Наталка Кудрик Рим, 15 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – За останні два роки італійські правоохоронці арештували кількох провідних ватажків сицилійської мафії, котрі десятиліттями переховувалися від правосуддя. А тиждень тому завдяки спецрейдам у Нью-Йорку і Палермо за ґрати потрапили близько сотні членів злочинного угруповання. Після гучних арештів італійські прокурори стверджують, що сицилійська «коза ностра» на сьогодні значно послабшала.

Мафія, як трава: ти її коси-косиш, а вона завжди проростає. Попри такий невтішний висновок одного поважного прокурора, жнива в Італії тривають. На поле боротьби з мафіозними ділками, окрім поліції, все активніше виходять підприємці південних областей Італії.

Вінченцо Контічелло пишається своєю таверною в центрі Палермо, бо ресторанним бізнесом його сім’я займається з діда-прадіда. Завітали до нього два незнайомці, вимагаючи 500 євро щомісяця як данину – по-місцевому це називається платити «піццо». «Я не вагаючись відповів «ні». Я сказав, що ніколи не платив, і, звичайно, з п’яти поколінь не стану першим, хто почне порушувати закон, який завжди поважали у моїй родині», – розповів власник таверни.

Пан Вінченцо заявив у поліцію, і двох мафіозі заарештували, а невдовзі відбувся і суд. Таких відважних бізнесменів ще кілька років тому можна було перелічити на пальцях. Нині ж у містах Сицилії діють асоціації підприємців, які відмовляються сплачувати «піццо».

Прибуток мафії – 7% ВВП

Щороку лише через рекет мережа організованої злочинності отримує 10 мільярдів євро. Найбільш прибутковим «підприємством» Італії вважається таки мафія: її прибуток становить 90 мільярдів євро за рік – це 7% від ВВП країни.

У квітні 2006 року, після арешту відомого боса Бернардо Провенцано, «коза ностра» втратила головного ідеологічного керівника. Остання італійсько-американська спецоперація під кодовою назвою «Старий міст» ще більше розхитала сицилійську мафію, котра намагалася відновити переправку наркотиків через Атлантику.

Голова національної комісії «Антимафія» П’єрo Ґрассо каже, що «на даний час «коза ностра» структурно розвалена. Маю на увазі те, що організації не вистачає колишніх зв’язків, котрі гарантували її силу. Мафія дуже послаблена нині, особливо її осередок у Палермо».

«Коза ностра» на зламі

Із-поміж чотирьох великих кримінальних угруповань Італії сильніша нині калабрійська мафія, що називається «ндранґета». Річний прибуток сягає 40 мільярдів євро.

Досі, як пояснюють компетентні оглядачі, сила «коза ностри» полягала в її невидимості. Колишні боси боролися не так за гроші, як передусім за владу і сфери впливу. Сицилійські гангстери вже й в Америці не дуже дієві. Там у центрі поля активно грають мафіозі з Росії, Китаю і Японії.

Кримінальна драма 70-х років про Дона Віто Корлеоне з кінофільму «Хрещений батько» («The Godfather») трансформувалася у простенькі телесеріали. На першому плані жорстокі молодики криваво розділяють залишки спадщини того, що називалося серед мафіозі імперією.
XS
SM
MD
LG