Доступність посилання

ТОП новини

Край Косово проголосив незалежність


За декларацію про відокремлення від Сербії в неділю проголосували більшість депутатів. В документі Косово проголошене демократичною, суверенною і багатонаціональною державою. Як наголосив Прем''єр-міністр Косова Хашім Тачі, головними напрямками політики Косовської держави будуть мир, стабільність і добросусідські відносини з усіма країнами. Проти незалежності Косова категорично виступає сербська влада. Президент Сербії Борис Тадич заявив, що Белград ніколи не визнає незалежності Косова і домагатиметься скасування цього акту мирними і законними методами.

У неділю в косовській столиці.
За декларацію про відокремлення від Сербії в неділю проголосували більшість депутатів.

В документі Косово проголошене демократичною, суверенною і багатонаціональною державою.

Як наголосив Прем''єр-міністр Косова Хашім Тачі, головними напрямками політики Косовської держави будуть мир, стабільність і добросусідські відносини з усіма країнами.

Парламент Косова також затвердив державні символи – прапор і герб. Натомість ухвалення гімну вирішили перенести на пізніший термін.

На вулицях Приштіни запанувала атмосфера свята.

Проти незалежності Косова категорично виступає сербська влада, називаючи цей крок «незаконним». Президент Сербії Борис Тадич заявив у неділю, що офіційний Белград ніколи не визнає незалежності Косова і домагатиметься скасування цього акту мирними і законними методами.

Сербію підтримала Росія, яка запропонувала негайно скликати позачергове засідання Ради Безпеки ООН у зв’язку із проголошенням відокремлення Косова від Сербії.

В заяві міністерства закордонних справ Росії сказано, що потрібно анулювати рішення Приштіни і вжити щодо неї низку жорстких заходів.

Офіційна Москва підтримує реакцію Сербії на події в Косові та вимогу Белграда відновити територіальну цілісність країни.

А вже Генеральний секретар НАТО Яап де Хооп Схеффер заявив у неділю, що Північноатлантична рада обговорить ситуацію в Косові 18 лютого.

За словами Схеффера, міжнародні миротворчі сили відповідатимуть швидко та жорстко на «будь-які спроби відновити жорстокість в Косово».

Тим часом Сполучені Штати заявили, що не поспішатимуть із визнанням незалежності Косова. У заяві Держдепартаменту наголошено, що Вашингтон взяв до уваги декларацію про незалежність Косова і обговорює її з європейськими партнерами.

Американська влада привітала намір косовського керівництва забезпечити права національним меншинам і закликала усі сторони проявити стриманість і не допустити провокацій.

**************

Раніше, в суботу, Прем’єр-міністр Косова Хашім Тачі назвав 17 лютого «історичним днем» у зусиллях косовських албанців «створити державу».

Цей день буде «днем спокою, порозуміння і державних заходів на втілення волі громадян Косова», заявив він.

Влада в Белграді «не зможе вплинути на перебіг процесів у Косові», зазначив Хашім Тачі.

У суботу країни Європейського Союзу фактично остаточно схвалили план надіслати до Косова свою нову місію.

Опівночі на суботу збіг термін для можливих заперечень, і рішення про цю місію набуло чинності.


Місія ЄС із верховенства права в Косові (EULEX Kosovo) складатиметься з 1 тисячі 800 іноземних фахівців – працівників поліції, митниці, прокуратури та суддів – і ще близько 1 тисячі місцевого персоналу.

Вона має повністю розгорнути діяльність протягом 4 місяців і допомагати розбудовувати в краї правоохоронні органи й системи правосуддя й митниці, які були б вільні від політичного впливу.

Головний внесок у роботу нової місії робитимуть Велика Британія, Італія, Німеччина і Франція. У її роботі візьмуть участь і представники країн із-поза меж ЄС – Норвегії, США, Туреччини, Хорватії і Швейцарії.

Уряд Сербії вже засудив попередні рішення ЄС надіслати цю місію, вважаючи це за «фактичне визнання незалежності Косова».

А Сполучені Штати і більшість країн – членів ЄС (але не всі) вже дали знати, що підтримають самопроголошення незалежності краю. Крім Сербії, категорично проти цього виступає Росія.

Напередодні, в п’ятницю, прозахідний Президент Сербії Боріс Тадіч, складаючи в парламенті присягу голови держави після переобрання на новий термін, поклявся докласти всіх зусиль до збереження суверенітету й цілісності Сербії, включно з краєм Косово як її невід’ємною частиною.

Пізніше він повідомив, що Сербія знизить рівень дипломатичних відносин із будь-якою державою, яка визнає незалежність Косова, – хоча й не перерве ці відносини.

А менш прозахідний Прем’єр-міністр Сербії Воїслав Коштуніца того ж п’ятничного дня закликав усі державні інституції і громадян країни єднатися задля збереження Косова в складі Сербії.

Він нагадав, що з погляду Сербії створення «псевдодержави Косово» скасоване наперед і назавжди.

У четвер уряд Сербії ухвалив постанову, якою наперед проголосив будь-який односторонній акт косовськоалбанського керівництва на проголошення незалежності краю нечинним і протизаконним.

Лідери сербської меншини в Косові заявили в п’ятницю, що не виконуватимуть декларацію про незалежність краю і створять власний парламент, який керуватиметься законами Сербії.

Як мовиться в їхній заяві, вибори до такого парламенту вони проведуть 11 травня, коли в Сербії заплановані місцеві й регіональні вибори.

Лідери косовських албанців у свою чергу обіцяють гарантувати права меншин, зокрема сербів, і надати їм повноцінне представництво в органах влади незалежного Косова.

Матеріали до теми:

• Косово – незалежне • 18 лютого Північноатлантична рада обговорить ситуацію в Косові після сьогоднішнього проголошення незалежності краю • Незалежність Косова: Рада Безпеки ООН залишається розколотою • Уряд Сербії проголосив, що одностороннє відокремлення Косова вважатимуть недійсним і нелегальним • Косовари повертаються додому на «історичні» вихідні • Майбутнє незалежного Косова: ще дуже багато нових викликів • Cербія обрала прозахідного президента
XS
SM
MD
LG