Доступність посилання

ТОП новини

Косово – незалежне


Анамарія Рамач Белград, 18 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Парламент Косова вчора на позачерговому засіданні ухвалив декларацію про державну незалежність. Сербія виступає категорично проти незалежності і називає цей крок косовської влади «незаконним».


Надзвичайна сесія парламенту Косова тривала менше 40 хвилин. За декларацію проголосувала більшість депутатів парламенту. У документі Косово проголошене демократичною, суверенною і багатонаціональною державою. Обґрунтовуючи декларацію, прем''єр-міністр Косова Хашим Тачі сказав, що головними напрямками політики Косовської держави будуть мир, стабільність і добросусідські відносини з усіма країнами. Косово має намір стати членом євроатлантичної сім’ї: «Ми є на початку найважливішої частини нашої історії. Зараз прийшов наш час ухвалити рішення, яким займемо місце серед вільних та незалежних країн».

Прем'єр Косова Х. Тачі.
Прем’єр Тачі сказав, що Косово буде країною усіх народів з рівними правами. Лідери косовських албанців пообіцяли, що будуть гарантувати і права меншин, зокрема сербів. На засіданні парламенту ухвалена і державна символіка краю.

У Косові вчора цілий день була святкова атмосфера. У центрі столиці встановили обеліск незалежності. О 19-ій годині в приштинській філармонії розпочався святковий концерт зірок косовської естради. Урочисте святкування з приводу проголошення незалежності закінчилося феєрверком.

Сербія домагатиметься анулювання декларації про незалежність Косова

Тим часом Сербія виступає категорично проти незалежності провінції, вважаючи Косово своєю невід’ємною частиною. У цьому Белград має підтримку Росії. Уряд Сербії односторонній акт косовського керівництва на проголошення незалежності краю вважає нечинним і протизаконним.
Президент Сербії Боріс Тадич.
Президент Сербії Борис Тадич заявив, що Сербія зробить усе для того, щоб «протиправне проголошення незалежності Косова було скасоване». «Сербія ніколи не визнає незалежності Косова. Сербія реагувала і реагуватиме усіма мирними, дипломатичними і правовими засобами, щоб цей акт тимчасових косовських інституцій був анульований. Сербія від міжнародних інституцій у Косові вимагатиме, щоб цей акт, який суперечить основним принципам міжнародного права, був негайно анульований».

Від імені сербського глави держави був відправлений лист Генеральному секретарю ООН Пан Ґі Муну з вимогою анулювати декларацію про незалежність Косова. А сам президент Тадич ввечері поїхав на надзвичайну сесію ООН, яка скликана на вимогу Росії. На засіданні темою обговорення буде ситуація, яка склалася після проголошення незалежності краю.

А в Сербії пізно ввечері у кількох районах столиці та в інших містах розпочалися заворушення за участю переважно вболівальників футбольних команд, які протестували проти проголошення незалежності Косова.

Матеріали до теми:

• Край Косово проголосив незалежність • 18 лютого Північноатлантична рада обговорить ситуацію в Косові після сьогоднішнього проголошення незалежності краю • Незалежність Косова: Рада Безпеки ООН залишається розколотою • Уряд Сербії проголосив, що одностороннє відокремлення Косова вважатимуть недійсним і нелегальним • Косовари повертаються додому на «історичні» вихідні • Майбутнє незалежного Косова: ще дуже багато нових викликів • Cербія обрала прозахідного президента
XS
SM
MD
LG